Κόστισε 6,5 εκατ. ευρώ αλλά δεν θωράκισε τον Λευκό Οίκο

Πριν από ενάμιση χρόνο ξοδεύτηκαν περίπου 6,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό

Πριν από ενάμιση χρόνο ξοδεύτηκαν περίπου 6,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασφαλείας του κυβερνητικού κτιρίου ώστε να είναι «απολύτως ασφαλισμένος» ο εκάστοτε υψηλός ένοικός του – και οι επισκέπτες του. Η αρμόδια κρατική υπηρεσία είχε γνωματεύσει ότι το ανάλογο σύστημα που εγκαταστάθηκε πριν από έξι χρόνια με κόστος 4,8 εκατ. ευρώ (σημερινό περίπου 5,2 εκατ.) «δεν κάλυπτε τις ανάγκες και τις προϋποθέσεις τις οποίες απαιτούν οι σημερινές συνθήκες αντιτρομοκρατικής ασφάλειας». Δύο δοκιμές του συστήματος που έγιναν, η μία σε καιρό ημέρας και η άλλη νυχτερινές ώρες, απέδειξαν ότι δεν πετάχτηκαν άδικα τα εκατομμύρια.
Ενα απόγευμα του περασμένου Σεπτεμβρίου το σύστημα αντιμετώπισε ακόμη μία φορά την ώρα της αλήθειας, αλλά αυτή τη φορά δεν επρόκειτο για δοκιμή.
Κάποιος άγνωστος πήδηξε στον καγκελόφρακτο κήπο, μπήκε στο κτίριο χωρίς να τον πάρει μυρωδιά ούτε ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος, προχώρησε ως τα άδυτα των αδύτων – ως το προσωπικό γραφείο του ενοίκου – και εδέησε να εντοπισθεί και να συλληφθεί αφού προηγουμένως κρύφθηκε μέσα σε κάτι θάμνους τους οποίους το (ανθρώπινο) σύστημα ασφαλείας είχε κρίνει απρόσιτους.


Εκθεση- κόλαφος

Πού εκτυλίχθηκαν οι σκηνές αυτής της απίθανης φαρσοκωμωδίας; Στον Λευκό Οίκο! Στο καλύτερα φυλασσόμενο κτίριο της Αμερικής. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτά που διάβαζαν τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου την περασμένη εβδομάδα στην έκθεση με τα πορίσματα της ομάδας ειδικών που ερεύνησαν τις συνθήκες «παραβίασης των βαθμίδων ασφαλείας του Λευκού Οίκου».

Ο άνθρωπος που πήδηξε τα κάγκελα του κήπου του Προεδρικού Μεγάρου ονόματι Ομάρ Γκονζάλες έπρεπε να είχε συλληφθεί προτού καν πλησιάσει το κτίριο, σύμφωνα με τις «εντολές» του νεότερου συστήματος ασφαλείας. Αλλά ο αστυνομικός ο οποίος φρουρούσε έξω από τον Λευκό Οίκο, γράφει το πόρισμα της ερευνητικής ομάδας, ήταν μέσα στο αυτοκίνητό του και μιλούσε στο κινητό του. Είχε κλείσει και το ασύρματο τηλέφωνο του αυτοκινήτου και είχε αφήσει το δεύτερο κινητό του μέσα στον Λευκό Οίκο – δύο απαράδεκτες παραβιάσεις ασφαλείας – και γι’ αυτό δεν αντιλήφθηκε τίποτε. Μόνο όταν είδε έναν συνάδελφό του να τρέχει μέσα στον κήπο κινητοποιήθηκε. Αφησε ελεύθερο τον ειδικά εξασκημένο σκύλο να καταδιώξει τον απρόσκλητο, αλλά ο σκύλος δεν υπάκουσε, παρ’ όλο που του φώναζε «απάνω του». Ετσι ο Γκονζάλες συνέχισε την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.
Δύο αστυνομικοί της προεδρικής φρουράς ασφαλείας τον καταδίωξαν με προτεταμένα τα όπλα τους, αλλά δεν έκαναν χρήση τους ούτε «προς εκφοβισμόν», επειδή έκριναν ότι «ο άγνωστος ήταν άοπλος», κατέθεσαν στην ερευνητική ομάδα. Λάθος. Αποδείχθηκε ότι ο Γκονζάλες είχε πάνω του ένα μαχαίρι και ότι ήταν γνωστός στους φρουρούς – τριγυρνούσε επί ημέρες γύρω από τον Λευκό Οίκο, μάλιστα μια φορά είχε στα χέρια του και ένα τσεκούρι, κατέθεσαν οι φρουροί, αλλά «φαινόταν ισοροπημένος, ήσυχος και ακίνδυνος».

Ενας άλλος φρουρός ασφαλείας «δεν μπορούσε να δει» τον Γκονζάλες επειδή «δύο δέντρα του έκρυβαν τη θέα» και γι’ αυτό δεν κινητοποιήθηκε. Κάποιοι άλλοι έτρεξαν στον κήπο αλλά ο «επισκέπτης» είχε κρυφθεί μέσα σε έναν θάμνο για τον οποίο οι αστυνομικοί θεωρούσαν ότι «ήταν τόσο πυκνός ώστε δεν μπορεί να κρυφθεί κανένας μέσα». Κάποια στιγμή ο Γκονζάλες βγήκε από τον θάμνο, έτρεξε προς το Μέγαρο και ανέβηκε τα σκαλοπάτια της βορεινής εισόδου προς τη μεγάλη πύλη της. Ο αστυνομικός που ήταν κοντά στην είσοδο «έκρινε ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη, οπότε ο Γκονζάλες ήταν παγιδευμένος. Πίστευε ότι ο σκύλος θα τον ακινητοποιούσε και κρατώντας έτοιμο το όπλο του παρέμεινε στη θέση του» αναφέρει η έκθεση.


Λάθος κουμπί

Τα απίστευτα του νεότερου «συστήματος ασφαλείας» του Λευκού Οίκου έχουν συνέχεια: ο Γκονζάλες πέρασε την πύλη εισόδου αλλά «το σύστημα άμεσης επικοινωνίας και συναγερμού δεν λειτούργησε». Η γυναίκα αστυνομικός της πύλης επιχείρησε να του κλείσει τη δίοδο, αλλά «εκείνος την έσπρωξε και της έκλεισε την πόρτα». Η αστυνομικός «κυριολεκτικά αναστατωμένη προσπάθησε να τραβήξει την ασφάλεια του προσωπικού σήματος συναγερμού αλλά κατά λάθος πάτησε το κουμπί του ηλεκτρικού φακού της» κατέθεσε στην ανάκριση. Η έκθεση γράφει: «Η αστυνομικός πέταξε κάτω τον φακό, έβγαλε το όπλο της και διέταξε τον Γκονζάλες να σταματήσει. Εκείνος δεν υπάκουσε» και συνέχισε να προχωρεί. Εφθασε τρέχοντας στην ανατολική αίθουσα αλλά είχε κουραστεί. Κάθησε στο πάτωμα. Δύο φρουροί οι οποίοι είχαν τελειώσει τη βάρδιά τους και έφευγαν έπεσαν πάνω του και τον συνέλαβαν.
Εξω από τον Λευκό Οίκο μια διμοιρία αστυνομικών «έπαιρνε θέσεις» και ετοιμαζόταν να εισέλθει στον κήπο, παρ’ όλο που, όπως δήλωσε κατόπιν ο αξιωματικός τους, δεν ήξεραν ούτε τα «κατατόπια» ούτε για ποιον λόγο έπρεπε να μπουν πάνοπλοι στο Προεδρικό Μέγαρο.

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk