Επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπουν επενδυτές που συμμετείχαν σε διεθνή δημοσκόπηση του Bloomberg, με τις ανησυχίες να εστιάζουν στη ζώνη του ευρώ και στις αναδυόμενες αγορές όπου ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού αυξάνεται.

Το 38% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση εκτίμησε πως η παγκόσμια οικονομία επιδεινώνεται, όταν στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουλίου την αρνητική αυτή πρόβλεψη έκανε μόλις το 18% των ερωτηθέντων.

Μεγάλο μέρος των ανησυχιών επικεντρώνεται στη ζώνη του ευρώ. Σχεδόν τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η οικονομία της αποδυναμώνεται, ενώ το 89% προβλέπουν πως η οικονομία απειλείται από την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ή την αύξηση του αποπληθωρισμού.

Οι ερωτηθέντες απάντησαν πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις της περιοχής έχουν κάνει την κατάσταση χειρότερη εφαρμόζοντας πολύ-σφιχτές πολιτικές». Μάλιστα, λιγότεροι ήταν αυτοί που εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το 43% περιέγραψε την νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ως «υπερβολικά περιοριστική», έναντι 31% τον Ιούλιο, ενώ το 57% χαρακτήρισε τις δημοσιονομικές πολιτικές της ζώνη του ευρώ ως πάρα πολύ σφιχτές.

Η δημοτικότητα του προέδρου της ΕΚΤ διαμορφώθηκε στο 54% από 74% τον Ιούλιο. Καταβαράθρωση κατέγραψε η εμπιστοσύνη στις πολιτικές της Γερμανίδας Καγκελάριου Μέρκελ που περιορίσθηκε στο 45% των ερωτηθέντων, από 72% τον Ιούλιο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη βαθμολογία της Καγκελάριου σε σχεδόν τρία χρόνια.

Το μοναδικό φωτεινό σημείο στη διεθνή δημοσκόπηση του Bloomberg είναι οι ΗΠΑ. Περίπου τα 2/3 ανέφεραν πως η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καταγράφει βελτίωση, ενώ περίπου οι μισοί επενδυτές δήλωσαν πως αμερικανικές αγορές θα είναι μεταξύ εκείνων που προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις κατά το 2015. Ακολούθησαν οι αγορές της Κίνας και της Ινδίας με ποσοστό 22% εκάστη.