Την επέκταση της ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και σε εταιρείες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, αλλά και γενναιότερη μείωση των προσαυξήσεων ζήτησε σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος από το βήμα εκδήλωσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Ο κ. Μιχαλος τόνισε πως στα χρόνια που διαρκεί η οικονομική κρίση, περίπου 230.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους κι όσες ακόμη επιβιώνουν, δίνουν καθημερινό, άνισο αγώνα μέσα σε ένα περιβάλλον, που παραμένει εξαιρετικά αντίξοο.

Στη βάση αυτή επεσήμανε πως η επιχειρηματική κοινότητα επικροτεί τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο γενικότερα, σε 100 δόσεις και υπογράμμισε πως παρόλες τις αντιδράσεις της τρόικας, η κυβέρνηση πρέπει όχι μόνο να επιμείνει στην εφαρμογή της, αλλά και να βελτιώσει τη ρύθμιση που μπορεί να δώσει μεγάλες ανάσες σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

«Σε κάθε περίπτωση, παραμένει θετικό το γεγονός της προώθησης μιας ρύθμισης, η οποία ανταποκρίνεται στην τρέχουσα πραγματικότητα. Φαίνεται πλέον να έχει γίνει αντιληπτό, ότι η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος αποτελεί ζήτημα επιβίωσης, όχι μόνο για χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και για το δημόσιο και για τα ασφαλιστικά ταμεία»
, είπε ο κ. Μίχαλος.

Στο πλαίσιο αυτό ο επικεφαλής της ΚΕΕΕ πρότεινε τις εξής βελτιώσεις :

  • Την επέκταση της ρύθμισης και στις επιχειρήσεις που έχουν οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ.
  • Τις μειώσεις των προσαυξήσεων για τις μεγάλες οφειλές.
  • Τη μείωση του επιτοκίου χαμηλότερα του 4,5%, σε περίπου 2%-2,5%.
  • Να θεσπισθεί «μπόνους» μείωσης κατά 5% των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των συνεπών επιχειρήσεων.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμούς ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης και παρουσίασαν τις ρυθμίσεις η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, ο διοικητής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ροβέρτος Σπυρόπουλος και η διοικητής του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου.