«Για μια καταπληκτική οικουμενική ανασκαφή που όμοιά της δεν υπάρχει» είχε κάνει λόγο η αρχαιολόγος κυρία Κατερίνα Περιστέρη αναφερόμενη στο μνημείο του λόφου της Αμφίπολης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν της που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας. Σε ερώτηση για το αν θα είναι ευχάριστες οι ανακοινώσεις που θα γίνουν την Τετάρτη σχετικά με τις εξελίξεις της ανασκαφής στον λόφο Καστά, η κυρία Περιστέρη σημείωσε: «Πάντα τα παρακάτω είναι ευχάριστα»….
Την επόμενη ημέρα, στην προαναγγελθείσα συνέντευξη Τύπου της αρχαιολογικής ομάδας όλοι κατάλαβαν τι υπονοούσε.
Η κοινή γνώμη είχε δει τις προσδοκίες της για κάτι μεγάλο να μικραίνουν απότομα όταν ανακοινώθηκε ότι ο τέταρτος χώρος ήταν γεμάτος χώματα και η σκαπάνη δεν έφερε στο φως κάποιο ψηφιδωτό αντάξιο του δευτέρου θαλάμου. Κάποιοι άρχισαν να μιλούν ότι δεν βρέθηκε ο νεκρικός θάλαμος. Η αποκάλυψη όμως σκελετού και κινητών ευρημάτων σε βάθος 1,60 μέτρων, κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, άλλαξε μεμιάς το κλίμα.
Οι εκπλήξεις από το μνημείο του λόφου Καστά ίσως δεν έχουν σταματήσει ακόμη. Η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου. Σκελετός από τα χρόνια του Αλεξάνδρου έγραψαν το BBC και η Mail online, ο σκελετός μπορεί να λύσει το αίνιγμα πιθανολογούσε το Associated Press, σκελετός αναδύθηκε από μυστηριώδη αρχαίο τάφο έγραφε το Discovery news, τάφος και σκελετός στην αρχαία Αμφίπολη μετέδωσαν το Euronews και το france tv info, όπως και άλλα Μέσα στην Ασία, στην Ωκεανία και στην αμερικανική ήπειρο.
Από το ζενίθ στο ναδίρ και αντίστροφα κινήθηκαν επιστήμονες και απλός κόσμος που ενδιαφέρεται για το μυστικό που κρύβεται στον τάφο της Αμφίπολης. Έτσι άρχισαν πάλι να ακούγονται εικασίες για το ποιος είναι ο νεκρός. Άλλοι επιμένουν για την Ολυμπιάδα, κάποιοι μιλούν για Νέαρχο και άλλοι για τον επιστήθιο φίλο του Αλέξανδρου, τον Ηφαιστίωνα.
Η αναφορά από την αρχαιολογική ομάδα για μνημείο αφηρωισμένου νεκρού, δηλαδή θνητού στον οποίον αποδόθηκαν λατρευτικές τιμές από την κοινωνία της εποχής του, τόνωσε την πεποίθηση ορισμένων ότι πιθανώς πρόκειται για τον Ηφαιστίωνα.
Τα σενάρια φουντώνουν αλλά πολλά ερωτηματικά αναδύονται παράλληλα: Πόσοι ήταν οι νεκροί, καθώς τα οστά βρέθηκαν εντός και εκτός του τάφου; Εντός του τάφου δημιουργήθηκε μια επιμήκης βάθυνση πλάτους 0,54 μ. και μήκους 2,35 μ. όπου τοποθετήθηκε το ξύλινο φέρετρο. Η ανασκαφική ομάδα μιλάει πάντως για «τον σκελετό του νεκρού» και μάλιστα η επικεφαλής της, η αρχαιολόγος κυρία Περιστέρη, ανέφερε ότι ο νεκρός ήταν εξέχουσα προσωπικότητα, πιθανώς στρατηγός.
Τα οστά πάντως θα εξεταστούν από ειδικούς επιστήμονες για ταυτοποίηση όσον αφορά το φύλο και την ηλικία, και μέχρι το άκουσμα του πορίσματος πολλά θα λεχθούν.
Παράλληλα, τα διακοσμητικά στοιχεία που, σύμφωαν με την ανασκαφική ομάδα, ήταν τοποθετημένα πάνω στο ξύλινο φέρετρο (γυάλινοι οφθαλμοι, ιωνικό κυμάτιο, διακοσμητικοί «αστράγαλοι», τετραγωνίδιο, και «άκανθος») έδωσαν αφορμή για σχόλια, με αναφορές σε ομοιότητες στα καλλιτεχνικά μοτίβα που υπάρχουν στη σαρκοφάγο της Σιδώνας, τη λεγόμενη σαρκοφάγο του Αλεξάνδρου.
Για έναν πολύ σπουδαίο νεκρό θα μπορούσε να κατασκευαστεί αυτό το μοναδικό ταφικό συγκρότημα, εξήγησαν οι αρχαιολόγοι: «Αυτό το μνημείο αποτελεί μοναδική και πρωτότυπη σύνθεση ποικίλων χαρακτηριστικών. Είναι μια εξαιρετικά ακριβή κατασκευή, το κόστος της οποίας είναι προφανώς απίθανο να είχε αναληφθεί από ιδιώτη».
«Η ανασκαφή στον τάφο Καστά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο επιστημονικό τρόπο, έχουμε έναν καταπληκτικό τάφο» είπε η κυρία Περιστέρη, η οποία καλλιέργησε στη συνέχεια πολλές προσδοκίες για όσα ακόμα κρύβει κάτω από το χώμα ο Τύμβος Καστά : «Η ανασκαφή δεν έχει σταματήσει, θα συνεχίσουμε γιατί ακόμη η περίβολος μας διαφυλάσσει πολλά μυστικά» είπε χαρακτηριστικά. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι τη γεωφυσική διασκόπηση αναλαμβάνει το Εργαστήριο Γεωφυσδικών Εφαρμογών του ΑΠΘ υπό τον καθηγητή κ. Γρηγόρη Τσόγκα.
Πάντως, αρκετοί παράγοντες σπεύδουν να συνεισφέρουν στην ανασκαφή με κάθε τρόπο. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην έδρα του Δήμου Αμφίπολης, στο Ροδολίβος, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε εκεί πρώτη φορά για την περίοδο 2014-2019, αποφάσισε να ενισχύει οικονομικά τον Δήμο Αμφίπολης με το συμβολικό ποσόν των 30.000 ευρώ για εκτέλεση έργων που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση και διευκόλυνση του κυρίων ανασκαφικού έργου.

Τασούλας: «Η επιστήμη θα μας πει ποιος είναι ο νεκρός»

Στο χέρι της επιστήμης είναι πια οι απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα του «ποιος είναι ο νεκρός της Αμφίπολης, πότε πέθανε και από τι», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας.

Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός τόνισε ότι τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν τις αρχικές διαπιστώσεις για το μνημείο.

«Η ολοκλήρωση της επιβεβαίωσης του ταφικού μνημείου έρχεται με τον τάφο και έρχεται και με τον σκελετό, είναι εντυπωσιακό ότι δεν μένουν ερωτήματα ως προς την αρχική διαπίστωση, τα ερωτήματα τα οποία έχουμε να κάνουμε δεν είναι με το τι περί τίνος πρόκειται αλλά με το ποιος είναι, πότε ακριβώς τάφηκε, από τι πέθανε ή από τι σκοτώθηκε και όλα αυτά, αυτά βεβαίως είναι του χεριού μας γιατί η επιστήμη σε αυτά έχει την ικανότητα σε σχετικά σύντομο χρόνο να απαντήσει», σημείωσε.

«Αυτό που είχε πει ο Πρωθυπουργός στις 12 Αυγούστου για ένα μοναδικό μνημείο και ότι απομένει το καίριο ερώτημα για τον νεκρό επιβεβαιώνεται και εξακολουθεί αυτό το καίριο ερώτημα να μας απασχολεί και θα μας απασχολήσει με τον κατάλληλο επιστημονικό τρόπο», υπογράμμισε.

Σημείωσε επίσης πως είναι προφανές ότι υπήρξε μετακίνηση των οστών και «τα οστά δεν περπατάνε μόνα τους» και πρόσθεσε ότι «η ανασκαφή μετατρέπεται σε συστηματική ανασκαφή, θα πάρει άλλους ρυθμούς».

Τέλος, ερωτηθείς για την πιθανή ύπαρξη λίστας ονομάτων στους οποίους αποκλείεται να ανήκει ο σκελετός σημείωσε ότι «δεν είχαμε μια λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε το ψηφιδωτό, δεν είχαμε μια λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τις Καρυάτιδες, δεν υπήρχε μια λίστα που μας έλεγε ότι θα βρούμε τα υπέροχα ζωγραφισμένα επιστύλια. Τηρήσαμε την παρακολούθηση της σκαπάνης, ακολουθούμε τη σκαπάνη και μετέχουμε και στη γοητεία του απροσδόκητου».