Για όλες τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της Κύπρου, εν όψει και της νέας τριμερούς συνάντησης. Υπογράμμισε ότι στόχος παραμένει η διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ο τερματισμός της τουρκικής πρόκλησης. Είπε, ωστόσο ,ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεχίσει τον τακτικό διάλογο με την Τουρκία. «Η διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας είναι προς όφελος της Ελλάδας, της Κύπρου και της ειρήνης στην περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος θα πραγματοποιήσει το προγραμματισμένο για τις 29 Νοεμβρίου ταξίδι στην Άγκυρα.

Ο κ.Βενιζέλος επισήμανε ότι στη συνεδρίαση επικράτησε συναινετικό κλίμα, κάτι που χαρακτήρισε ως «καλό οιωνό σε μια περίοδο γεμάτη από προκλήσεις».

Οι απόψεις των κομμάτων

«Το πνεύμα νηφαλιότητας που επικράτησε, θέλω να ελπίζω πως θα μεταφερθεί και στον δημόσιο διάλογο» τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, που έλαβε μέρος στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.

Υπέρ της «ανοιχτής γραμμής Ελλάδας-Τουρκίας», και «της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων», τάχθηκε η Νάντια Βαλαβάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συζήτηση σε επίπεδο κορυφής για τα εθνικά θέματα πρότεινε ο Τέρενς Κουίκ, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Το Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής νομιμοποιεί τις επιζήμιες για το λαό κυβερνητικές αποφάσεις και στηρίζει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος.