ΣΕΤΕ: Στα 23 εκατ. οι αφίξεις το 2014

Σε νέα αναθεώρηση της εκτίμησης των αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό στην Ελλάδα για το 2014 προχωρά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με βάση τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων του Oκτωβρίου.

Τα 23 εκατ. αναμένεται να φθάσουν οι διεθνείς αφίξεις με όλα τα μέσα στη χώρα το 2014, παρουσιάζοντας αύξηση 15% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) αναθεωρεί κατά ένα επιπλέον εκατομμύριο, την εκτίμηση των αφίξεων επισκεπτών από το εξωτερικό για το 2014, με βάση τα στοιχεία Οκτωβρίου και τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στο δεκάμηνο να ανέρχονται στα 14,052 εκατ. από 12,224 εκατ. το 2013.

Διεθνείς Τουριστικές Αφίξεις στα κυριότερα Αεροδρόμια – Οκτώβριος 2014/2013

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι ο αριθμός των αφίξεων εξωτερικού θα φθάσει στα 20,5 εκατ. αφίξεις, έναντι 19,5 εκατ. της προηγούμενης εκτίμησης, χωρίς να συνυπολογίζονται οι αφίξεις κρουαζιέρας.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για επιπλέον 1,2 εκατ. οδικές και ακτοπλοϊκές αφίξεις το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2014, οι συνολικές αφίξεις – εκτός της κρουαζιέρας – εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 21 εκατ. από 17,9 εκατ. το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012.

Παράλληλα, οι αφίξεις κρουαζιέρας, παρά τις αρχικές προβλέψεις που τις έδειχναν στάσιμες σε σχέση με το 2013, κατέγραψαν αύξηση κατά 100.000 επιβάτες το πρώτο εξάμηνο και σε σύνολο έτους, αναμένεται να κινηθούν περί τα 2,5 εκατ., έναντι των 2,2 εκατ. του 2013.

«Τα τελευταία στοιχεία, αποδεικνύουν την εξαιρετική δυναμική του ελληνικού τουρισμού. Παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος σε Ευρώπη και Ρωσία και το ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή, στο τέλος του 2014, η Ελλάδα αναμένεται να ανέλθει στη δεκαπεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης των μεγαλύτερων τουριστικά χωρών. Κινούμαστε σημαντικά γρηγορότερα από τα αναμενόμενα προς την επίτευξη των στόχων του στρατηγικού σχεδίου και του Τουριστικού Οδικού Χάρτη 2021», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.

Αύξηση 23,5% τον Οκτώβριο με 1.036.866 επισκέπτες

Τον Οκτώβριο συνεχίστηκε και ενισχύθηκε περαιτέρω η ανοδική πορεία των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό, σε ποσοστό 23,5%, με 1,037 εκατ. επισκέπτες από 839.776 τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Σε επίπεδο δεκάμηνου (Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014) η αύξηση πλέον ανέρχεται σε ποσοστό 15%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, στα βασικά αεροδρόμια της χώρας.

Οπως σημειώνει ο ΣΕΤΕ, πέρα από την εντυπωσιακή αύξηση για δεύτερη συνεχή χρονιά, καταγράφονται δύο ιδιαίτερα ενθαρρυντικές τάσεις. Η πρώτη αφορά στην σαφή επιμήκυνση της περιόδου με τον Απρίλιο 2014 στο +36,4% και τον Οκτώβριο 2014 στο +23,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ποσοστά πολύ υψηλότερα των αντίστοιχων του διαστήματος Ιουνίου – Σεπτεμβρίου.

Η δεύτερη, αφορά στην εξίσου σημαντική ενίσχυση της κίνησης προς την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, αλλά και τη διάχυση του τουριστικού ρεύματος προς πολλούς μικρότερους ή λιγότερο καθιερωμένους προορισμούς, οι οποίοι κατέγραψαν υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης σε σχέση με καθιερωμένους προορισμούς που κινήθηκαν με μονοψήφια ποσοστά αύξησης.

Ξεπέρασε τα τρία εκατ. η Αθήνα το δεκάμηνο

Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα σημειώνει άνοδο 29,4% στο δεκάμηνο, ξεπερνώντας τα 3,049 εκατ. επισκέπτες και 38,6% τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη καταγράφει θετικό ποσοστό 16,2% στο δεκάμηνο, με 1,414 εκατ. επισκέπτες και ποσοστό 25,2% τον Οκτώβριο.

Σε ποσοστά ανά την επικράτεια, τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η Καλαμάτα με ποσοστό 72,3% στο δεκάμηνο, ακολουθεί η Μύκονος, με 39%, η Σαντορίνη με αύξηση 26,9%, η Σκιάθος με 18,9%, η Σάμος με 18,3%, η Ζάκυνθος με αύξηση 17,9%, το Ακτιο με 14%, η Κέρκυρα με 13,9% και τα Χανιά με άνοδο 11,9%.

Θετική μεταβολή με μονοψήφια ποσοστά παρουσιάζει η Κως με 9,1% στο δεκάμηνο, η Ρόδος, με 8,2%, η Κεφαλονιά, με 6,1%, ο Αραξος με 5,4%, το Ηράκλειο με 5,3% και η Καβάλα με 4,9%.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη, αυτή την κρίσιμη στιγμή, να προχωρήσουμε ενωμένοι, κυβέρνηση και κόμματα, κοινωνικοί εταίροι, τουριστικοί επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, με στόχο την περαιτέρω θωράκιση του τομέα, την ενίσχυση των επενδύσεων, την ποιοτική αναβάθμιση, την υποστήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης, την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αειφορίας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και την περαιτέρω ποιοτική και ποσοτική αύξηση της απασχόλησης στον τομέα», υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης.

Και πρόσθεσε ότι «είναι, ακόμη, επιτακτική η ανάγκη, να διαμορφωθεί ένα ισχυρό πλαίσιο ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος ήδη έδειξε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης το 2014. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο, επιδείξαμε μια ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, σύγχρονη, δυναμική και συνεκτική εικόνα και επιβεβαιώθηκαν οι πρώτοι θετικοί οιωνοί για το 2015. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Philoxenia, αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, θα έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε ως τομέας ένα μήνυμα αισιοδοξίας, συνοχής και πνοής στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk