Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν συγκεντρώνει τόσα χρήματα από τις πωλήσεις αργού στην μαύρη αγορά όσα έχουν αναφερθεί σε δημοσιεύματα των ΜΜΕ, έγραψε την Παρασκευή η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND), θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις για τα πετρελαϊκά έσοδα των τζιχαντιστών του ΙΚ είναι «εξωπραγματικές» και «πολύ υπερβολικές»,

Το πετρέλαιο πιστευόταν μέχρι τώρα πως είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης των ισλαμιστών, ανέφερε ακόμη η εφημερίδα, καθώς ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δήλωσε τον περασμένο μήνα πως το ΙΚ εισπράττει έως και $1 εκατ. την ημέρα πωλώντας αργό στην μαύρη αγορά από τον Ιούνιο.

Όμως η ανάλυση της BND, η οποία βασίζεται σε δεδομένα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ινστιτούτο Ενέργειας του Ιράκ, αντικρούει τις πληροφορίες αυτές.

Οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έχουν μειώσει κατά 50% και πλέον τη δυνατότητα που έχει το ΙΚ να αντλεί πετρέλαιο, σύμφωνα με την ανάλυση της γερμανικής υπηρεσίας κατασκοπείας. Η οργάνωση επίσης δεν διαθέτει τεχνογνωσία ή τους ξένους ειδικούς που θα χρειαζόταν για να εξορύξει πετρέλαιο.

Η BND πιστεύει ότι οι ποσότητες πετρελαίου που εμπορεύεται το ΙΚ αυτή τη στιγμή του αποφέρουν έσοδα που δεν υπερβαίνουν τα $100 εκατ. σε ετήσια βάση ή τις $270.000 την ημέρα — και μάλιστα η υπηρεσία θεωρεί ακόμη και αυτόν τον υπολογισμό πιθανόν υψηλότερο από τον πραγματικό.