Βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία τάσσονται υπέρ του ενδεχόμενου το Παρίσι να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, «προκειμένου να επιτευχθεί η οριστική διευθέτηση της διένεξης» με το Ισραήλ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγές στην Εθνοσυνέλευση.

Οι ίδιοι προετοιμάζουν πρόταση ψηφίσματος με το οποίο θα καλούν την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Το σχέδιο αυτό θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες εβδομάδες, προσέθεσαν οι πηγές αυτές.

Σε ένα προσχέδιο αυτού του κειμένου, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, «η Εθνοσυνέλευση καλεί την κυβέρνηση να καταστήσει την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης ένα μέσο προκειμένου να επιτευχθεί μία οριστική διευθέτηση» της διένεξης.

Σε περίπτωση συμφωνίας το κείμενο αυτό θα μπορούσε πολύ σύντομα να κατατεθεί στην Εθνοσυνέλευση.

Ενδεχόμενη έγκριση του ψηφίσματος από την Εθνοσυνέλευση ή την Γερουσία δεν θα δέσμευε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση, αλλά θα είχε ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, έπειτα από εκείνη στη Βουλή των Κοινοτήτων στα μέσα Οκτωβρίου.

Στο κείμενο «διαπιστώνονται οι απειλές για τη λύση των δύο Κρατών και κυρίως η παράνομη συνέχιση των εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη που υπονομεύει τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους».

Υπογραμμίζεται επιπλέον ότι «η λύση των δύο κρατών, την οποία προωθεί σταθερά η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προϋποθέτει την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης».

Την Παλαιστίνη αναγνωρίζουν 134 χώρες σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, περιλαμβανομένης και της Σουηδίας, η οποία προχώρησε την αναγνώριση την 30ή Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στη Σουηδία μετά την απόφαση αυτή, την οποία επέκρινε ως «ανώφελη» και «ατυχή».

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς είχε δηλώσει στα μέσα του Οκτωβρίου ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος «όταν έλθει η ώρα», αλλά το Παρίσι επιθυμεί η απόφαση αυτή να είναι «επωφελής για την ειρήνη».