Ο συνδικαλισμός της ευκολίας…

Είμαστε η μοναδική ίσως χώρα στον κόσμο που για να ασκήσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα οι εργαζόμενοι- του δημόσιου τομέα βεβαίως – βάζουν λουκέτο στις υπηρεσίες τις οποίες εργάζονται.

Ο συνδικαλισμός της ευκολίας… | tovima.gr
Είμαστε η μοναδική ίσως χώρα στον κόσμο που για να ασκήσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα οι εργαζόμενοι- του δημόσιου τομέα βεβαίως – βάζουν λουκέτο στις υπηρεσίες τις οποίες εργάζονται. Πριν λίγες μέρες ήταν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες που σταμάτησαν για κάποιες ώρες να εξυπηρετούν τους πολίτες για να κάνουν τη συνέλευσή τους.

Σήμερα όλα τα σχολεία της χώρας – δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια – θα παραμείνουν κλειστά για να αναδείξουν οι εκπαιδευτικοί τους εκπροσώπους τους στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Είναι προφανώς τόσο δύσκολο και τόσο κουραστικό, να ψηφίσουν μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων τους, που προθύμως το υπουργείο Παιδείας συνηγορεί με περισσή ευκολία στο κλείσιμο των σχολείων… Αυτή η πρακτική , κληρονομιά του αμαρτωλού παρελθόντος, δεν αντέχει όμως σε καμιά λογική. Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα των εργαζομένων να κάνουν τις συνελεύσεις τους, να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους, αλλά σεβόμενοι και τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτές τις αμαρτωλές πρακτικές βλέπουν και τα στελέχη της τρόικας και απαιτούν την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και τον περιορισμό των δικαιωμάτων εργαζομένων και συνδικαλιστών.

Ιδιαίτερα για τους εκπαιδευτικούς όμως, η τακτική αυτή έχει ακόμα μεγαλύτερες επιπτώσεις, γιατί δίνει ένα παράδειγμα ασυνέπειας και μειωμένης ευθύνης και στους μαθητές τους. Γιατί απορούμε μετά που κάθε χρόνο τέτοια περίοδο φουντώνουν ξαφνικά οι καταλήψεις, για ήσσονος σημασίας λόγους, όταν το ίδιο το υπουργείο Παιδείας, οι ίδιοι οι διδάσκοντες με ευκολία κλείνουν τα σχολεία ;

Είναι ευθύνη και υποχρέωση των ίδιων των εργαζομένων του δημόσιου τομέα να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα τους, αποφεύγοντας την κατάχρηση τους. Ακόμα κι όταν η εκάστοτε εξουσία για τους δικούς της καιροσκοπικούς λόγους, επιτρέπει αυτές τις παρασπονδίες. Ιδιαίτερα δε οι εκπαιδευτικοί, που διαμορφώνουν τη νέα γενιά, οφείλουν να είναι πολύ πιο προσεκτικοί σε αυτές τις πρακτικές του συγκυριακού βολέματος. Αλίμονο, αν μετά από πέντε χρόνια κρίσης και οδυνηρών επιπτώσεων, δεν συνειδητοποιούμε τα λάθη μας κι εξακολουθούμε να συντηρούμε αυτό το αμαρτωλό παρελθόν…

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk