Μόλις δεκαπέντε λεπτά έντονης άσκησης την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά ένα πέμπτο, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Λίγη έντονη άσκηση, πολλή προστασία από τον καρκίνο

Μελέτη σε 125.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξε ότι εκείνες που έκαναν έντονη άσκηση όπως τρέξιμο επί 15 ως 35 λεπτά ημερησίως εμφάνιζαν τις μικρότερες πιθανότητες για τη νόσο σε σύγκριση με όσες ασκούνταν λιγότερο. Από το σύνολο των γυναικών, κατά τη διάρκεια τριών ετών παρακολούθησης, περίπου 1.000 διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο (NCRI) το οποίο λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο από τις 2 ως τις 5 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με αυτά, οι γυναίκες με το περισσότερο σωματικό λίπος είχαν 55% μεγαλύτερες πιθανότητες για καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις πιο αδύνατες.

Ωστόσο, η άσκηση φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο για τη νόσο ασχέτως με το βάρος της γυναίκας.

Επίδραση στα επίπεδα ορμονών

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τιμ Κι από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης «γνωρίζαμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αλλά το πολύ ενδιαφέρον σε σχέση με τη νέα μελέτη είναι πως δείχνει ότι τα οφέλη της άσκησης αφορούν τις γυναίκες όλων των… μεγεθών. Δεν ξέρουμε ακόμη πώς ακριβώς η φυσική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού εκτός από το να βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους, ωστόσο ορισμένες μικρές μελέτες μαρτυρούν ότι μπορεί να συνδέεται με την επίδρασή της στα επίπεδα ορμονών του οργανισμού».

Μια στις οκτώ γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της – οι περισσότερες περιπτώσεις «πυροδοτούνται» από τις θηλυκές ορμόνες οιστρογόνα.

Ασκηση που προκαλεί λαχάνιασμα

Στο πλαίσιο της μελέτης, ως «δυνατή» γυμναστική θεωρήθηκε κάποια μορφή άσκησης η οποία κάνει το άτομο να λαχανιάζει (ασχέτως του αν περπατά μέσα στην ημέρα ή ακολουθεί κάποια άλλη μορφή ήπιας άσκησης).

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα η Αλισον Κοξ, διευθύντρια του τμήματος Πρόληψης του Καρκίνου στο Cancer Research UK σημείωσε ότι «επιβεβαιώνουν πως είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες να είναι δραστήριες, όχι μόνο για να καίνε θερμίδες αλλά και για την υγεία τους».