Συνομιλήστε κ. Σαμαρά και κ. Τσίπρα

Oι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν μπορούν να παράγουν πολιτικά αποτελέσματα, αφού κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπουν οι σαφώς καθορισμένες από το σύνταγμα αρμοδιότητες του.

Συνομιλήστε κ. Σαμαρά και κ. Τσίπρα | tovima.gr
Oι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν μπορούν να παράγουν πολιτικά αποτελέσματα, αφού κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπουν οι σαφώς καθορισμένες από το σύνταγμα αρμοδιότητες του. Έχουν όμως προφανώς την πολιτική σημασία τους, κυρίως για τις τοποθετήσεις που ακολουθούν. Οι χθεσινές συναντήσεις των κ.κ.Σαμαρά και Τσίπρα με τον κ.Παπούλια, ήταν στην ουσία μια έμμεση συνομιλία τους -μια και οι δύο αρνούνται να συναντηθούν- που δεν προσέφερε τίποτε περισσότερο από τις ήδη διακηρυγμένες θέσεις τους.
Ήταν στην πραγματικότητα δύο συναντήσεις πολιτικών εντυπώσεων , με γνωστά εκ των προτέρων αποτελέσματα αφού οι δύο αρχηγοί επανέλαβαν την ήδη διακηρυγμένη τακτική τους. Μεγαλύτερη ίσως σημασία είχαν οι προκαταβολικές- και ταυτόσημες προς του δύο ηγέτες -επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, που ζήτησε ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης της πολιτικής ηγεσίας, μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Για να «αντιμετωπίσουμε ομόθυμα όλα αυτά τα οποία επέρχονται ως χιονοστιβάδες , επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Μια αυτονόητη επισήμανση, που δεν έχει βέβαια ούτε την αρμοδιότητα ούτε την ισχύ για να την επιβάλλει, αλλά όφειλαν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση να την έχουν ήδη κάνει πράξη. Είμαστε η μοναδική χώρα από αυτές που επλήγησαν από την κρίση, που δεν υπήρξε σε καμιά φάση η ελάχιστη δυνατή συναίνεση, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όσο και στις διαπραγματεύσεις με τους συμμάχους και δανειστές μας .Με συνέπεια, αν και έχουμε υποστεί τις μεγαλύτερες ίσως θυσίες, να καθυστερούμε πολύ περισσότερο για να απαλλαγούμε από τον ασφυκτικό κλοιό που μας έχουν επιβάλλει. Το διαπιστώνουμε καθημερινά και από τις αντιδράσεις των ευρωπαίων, αλλά και των αγορών, που σε κάθε προσπάθεια μας, επικαλούνται την πολιτική αβεβαιότητα.

Καλές λοιπόν οι συναντήσεις με τον Πρόεδρο, χρήσιμες για την πολιτική προπαγάνδα των κομμάτων, αλλά επί της ουσίας ούτε αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό, ούτε προσφέρουν κάτι περισσότερο στους πολίτες που αγωνιούν για το αύριο. Πολύ πιο χρήσιμη ίσως θα ήταν μια απευθείας συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης , παρά η ανταλλαγή δηλώσεων για λίγα λεπτά τηλεοπτικής δημοσιότητας .Κι ας μην ξεχνούν ότι και σε άλλες λιγότερο ταραγμένες εποχές, οι πολιτικοί ηγέτες, παρόλο που βρίσκονταν συνήθως σε σκληρές αντιπαραθέσεις, δεν δίσταζαν να συνομιλούν μεταξύ τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk