«Με τη σύνοδό μας αυτή, με όσα συζητήσαμε και αποφασίζουμε, η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είναι ήδη μια πραγματικότητα, είναι ήδη μια πολιτική οντότητα κι αυτό είναι η πρώτη μας επιτυχία», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με την ομιλία του οποίου ολοκληρώθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, στην «Αθηναΐδα».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι αυτή η πρώτη σύνοδος της ΕΟΕΣ απέκτησε, εκ των πραγμάτων, χαρακτηριστικά καταστατικά, κατάφερε να γίνει από μόνη της ένα εθνικό πολιτικό γεγονός κάτι που, όπως πρόσθεσε, αποτελεί σημαντικό οιωνό για το Συνέδριο, και υπογράμμισε ότι «ο τρίτος πόλος είναι εφικτός, σπάει τον μικρό στείρο διπολισμό που είναι τεχνητός και αδιέξοδος και αναδεικνύει τα πραγματικά διλήμματα στα οποία καλείται να απαντήσει ο κάθε πολίτης».

Ο ίδιος ανέδειξε ως το πιο σημαντικό στοιχείο της ταυτότητας της παράταξης τον ρόλο της «ως εγγυητή της εθνικής σταθερότητας». «Φάνηκε από τις τοποθετήσεις πως είμαστε και θα παραμείνουμε πιστοί στις αρχές της αλήθειας και της ευθύνης, δεν θα υποκύψουμε σε καμιά απόπειρα λαϊκισμού», τόνισε.

Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι ο πολίτης είναι υπεύθυνος για τη μοίρα του, ότι ποτέ η ιστορία δεν προχώρησε χωρίς διλήμματα, ότι πράγματι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα αλλά πρόσθεσε ότι όλο το σύστημα είναι εύθραυστο γιατί η ευρωπαϊκή και διεθνής οικονομία είναι εύθραυστες και οι αγορές είναι σε ανελέητο πόλεμο με τα κράτη.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι είναι επιτυχία του ελληνικού λαού που κατάφερε να αλλάξει όλα τα μακροοικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα, να φέρει τη χώρα σε κατάσταση πρωτογενούς και δημοσιονομικού πλεονάσματος, να φέρει τις τράπεζες σε κατάσταση σταθερότητας.

Σημείωσε ότι η σταθερότητα της χώρας δεν επηρεάζεται από μια φυσιολογική δημοκρατική εναλλαγή στην κυβέρνηση, αλλά από την ανευθυνότητα και τον λαϊκισμό και τον ερασιτεχνισμό.

«Αρα τα διλήμματα είναι πάντα ανοικτά και εμείς, ως Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, δεν ζητούμε και δεν θέλουμε να παίξουμε κανέναν απολύτως θεσμικό και πολιτικό ρόλο, πέραν εκείνου που μας αναθέτει ο ελληνικός λαός και που θα μας αναθέσει στις επόμενες εκλογές», είπε, για να προσθέσει: «Οι εκλογές πρέπει να γίνουν το 2016 για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια και πως όποιος θέλει να τις προκαλέσει νωρίτερα θα αναλάβει την ευθύνη αυτή της πρόκλησης που αντιβαίνει στα συμφέροντα της χώρας. Αν το εκβιάσει κάποιος αυτό πρέπει να ξέρει ότι θα κριθεί προεκλογικά».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ένας αυτοτελής στόχος, αλλά μια θεσμική πρόβλεψη του Συντάγματος, ότι κάθε βουλευτής είναι υποχρεωμένος να ψηφίσει κατά συνείδηση σεβόμενος τη θέση του κόμματός του και πως υπάρχουν και ανεξάρτητοι βουλευτές και κόμματα που αναζητούν τον στρατηγικό προσανατολισμό τους.

«Δεν υπάρχουν πρακτικές του παρελθόντος»
, πρόσθεσε και ανέφερε: «Ποιος μας έχει πει ότι υπάρχουν 121 που είναι οριστικά και ανοικτά και επίσημα και με διαφάνεια εναντίον; Εκτός κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, γιατί δεν έχουν εκφραστεί πάρα πολλοί βουλευτές στο θέμα αυτό».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, ακόμη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν δύο βασικές προτεραιότητες, με τη μια εξ αυτών να είναι η Δημοκρατική Παράταξη και η άλλη η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την οριστική και ασφαλή έξοδο από τα μνημόνια και την τρόικα, για μια αλλαγή σελίδας, για την περίοδο μετά το μνημόνιο.

«Για να πάμε στο βήμα αυτό πρέπει να τελειώσει το πρώτο βήμα που είναι η τρέχουσα αναθεώρηση της τρόικας ώστε να καταβληθεί η τελευταία δόση και να ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος», είπε και τόνισε ότι αυτό θα γίνει χωρίς νέα μέτρα, χωρίς περικοπή μισθών και συντάξεων, χωρίς να αναληφθούν υποχρεώσεις που βρίσκονται απέναντι στο φρόνημα της κοινωνίας.

Ειδικότερα, είπε ότι μια ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση επιτρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση γρηγορότερα στη φορολογική μεταρρύθμιση που θα μειώσει και θα ανακατανείμει με πιο δίκαιο τρόπο τα βάρη. Τόνισε ότι οι αναλογιστικές μελέτες δίνουν βάθος και προοπτική στο Ασφαλιστικό σύστημα και υπογράμμισε ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι που θα θίγει τους ασφαλισμένους, αλλά πρέπει να γίνει πολύ πιο λειτουργική και αποτελεσματική η οργανωτική διάρθρωση και η λειτουργία των φορέων του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς αυτό να θίγει ασφαλιστικά δικαιώματα.

Παραπέμποντας στα «πολύ σημαντικά αποτελέσματα», όπως είπε, του κοινωνικού διαλόγου με τις πιο θεσμικές εγγυήσεις στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, στη Γενεύη, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν χρειαζόμαστε τίποτε παραπάνω γι’ αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους, για τις περιβόητες ομαδικές απολύσεις.

Χαρακτήρισε την ανταπεργία ως μια ξεχασμένη πρακτική για την οποία δεν ξέρει, όπως είπε, ποιος λόγος επιβάλλει να γίνεται μακρά συζήτηση και πως αυτά τα θέματα τα έχει λύσει εδώ και δεκαετίες ο αστικός κώδικας. Ανέφερε ακόμα ότι οι συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες, ωστόσο σημείωσε ότι η κοινωνία δεν θέλει προκλητικά προνόμια για τους συνδικαλιστές.

Στη Δημόσια Διοίκηση, είπε, «αυτό που πρέπει να κάνουμε πρέπει να καθησυχάσει απολύτως κάθε συνεπή δημόσιο υπάλληλο που δεν έχει λόγο να παρασύρεται από ψιθύρους» και τόνισε ότι «κανείς δεν κινδυνεύει γιατί έχουμε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να προταθεί ολοκληρωμένο νέο σύστημα αξιολόγησης απολύτως αδιάβλητο». Ωστόσο, συνέχισε, δεν μπορεί να υπάρχουν αδικαιολόγητες ανισότητες μετά από τόσα χρόνια μεταξύ υπαλλήλων με ίδια προσόντα και καθήκοντα.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση πηγαίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες στη ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και πως μπορεί τώρα να προχωρήσει και στη ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια. Σε αυτήν την «πολύ μεγάλη δέσμη θετικών πρωτοβουλιών» που διαμορφώνεται, όπως είπε, συμπεριέλαβε και την αποκατάσταση αδικιών, την προστασία των ευπαθών ομάδων και «διαρθρωτικές αλλαγές που θέλει η κοινωνία».

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για ένα ανοικτό πανεπιστήμιο και συνεχάρη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρο Φορτσάκη, για τη στάση που τήρησε με τα επεισόδια στην συνεδρίαση της Συγκλήτου.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι χώρος σταθερότητας και ασφάλειας σε μια περιοχή που είναι περικυκλωμένη από πρωτοφανή πληθωρισμό κρίσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα το πόσο μεγάλη σημασία έχει να ακολουθεί μια καθαρή εθνική στρατηγική που σέβεται τη θέση της, ως κράτους-μέλους της ΕΕ και τη θέση της στο ΝΑΤΟ.

Λύση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η Δημοκρατική Παράταξη, λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Μεταξύ πολλών συμμετεχόντων που έλαβαν τον λόγο στη συνεδρίαση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, ο γραμματέας του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε ότι «η συνάντηση και συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της ανανεωτικής αριστεράς είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας προοδευτικής τρίτης λύσης μεταξύ της δημαγωγίας του ΣΥΡΙΖΑ και της συντήρησης της ΝΔ».

Πρόσθεσε ότι το συνέδριο για τη Δημοκρατική Παράταξη οφείλει να είναι δημοκρατικό, μαζικό και ότι «είναι εύκολο να συμφωνήσουμε όλοι, όπως έγινε και στην Κεντρική μας Επιτροπή, ότι χρειαζόμαστε ένα συνέδριο, όπου όλοι θα είναι εκλεγμένοι, από τη βάση, μέσα από θεσμικές διαδικασίες».

Επίσης ο γραμματέας του ΠαΣοΚ είπε ότι: «Η αποστολή του συνεδρίου θα είναι να επεξεργαστεί και να επικυρώσει την προγραμματική πρόταση, τη στρατηγική της παράταξης για τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, να πιστοποιήσει την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, εκλέγοντας παράλληλα συντονιστική επιτροπή καθώς και να επιλέξει το πρόσωπο εκείνο, που θα ηγηθεί της προσπάθειάς μας στον κρίσιμο προεκλογικό αγώνα».

«Το εγχείρημα γίνεται για να ενώσει και όχι για να διχάσει», υπογράμμισε.

Εγγυητή της σταθερότητας χαρακτήρισε την παράταξη ο Πάρις Κουκουλόπουλος και προσδιόρισε ως μείζον ζητούμενο την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και πως το «όχι» σε εκλογές είναι πολύ καθαρό και βαθιά πολιτικό, για να σημειώσει ότι «δεν φοβόμαστε τις εξελίξεις και ότι πρέπει να διεκδικήσουμε την τρίτη εντολή». Είπε ακόμα ότι «στον πόλεμο που η χώρα κερδίζει δεν δεχόμαστε υποδείξεις από αργοπορημένους λιποτάκτες».

Στο δίλημμα «σταθερή, σίγουρη και ασφαλής λύση ή ανεξέλεγκτες περιπέτειες», αναφέρθηκε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, για να τονίσει ότι «μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάμε να δώσουμε τον διμέτωπο αγώνα απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μεταξύ άλλων που έλαβαν το λόγο, ο Βασίλης Κεγκέρογλου μίλησε για εγχείρημα που μπορεί να δώσει απάντηση για το μέλλον και χαρακτήρισε, ως πολύ σημαντικό το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει σήμερα κανένα περιθώριο ασυνεννοησίας. Υποστήριξε ακόμα ότι «το κύριο πολιτικό ζήτημα και η αλλαγή ατζέντας που πρέπει να κάνουμε, θα πρέπει να εδραστεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου μέσα από την ευρύτερη αλλαγή πολιτικού συστήματος».

Για την αναγκαιότητα η Δημοκρατική Παράταξη να έχει ένα πρόγραμμα που θα τη διαφοροποιεί από όλα τα άλλα κόμματα, μίλησε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, υποστηρίζοντας ότι με πειστικά επιχειρήματα έναντι των υπόλοιπων κομμάτων μπορεί να επιστρέψει στο ΠαΣοΚ ο κόσμος που έφυγε προς άλλους χώρους. «Χωρίς ενότητα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Κρεμαστινός ανέφερε ότι είπε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και είναι σίγουρος πως θα το κάνει: «Όλοι εμείς εδώ πρέπει να ζητήσουμε από τους πρώην πρωθυπουργούς και να βρίσκονται εδώ και να συμμετέχουν μαζί μας στην υπαρξιακή αγωνία που περνάει ο χώρος μας σήμερα».

«Η παράταξη που συγκροτούμε πρέπει να διεκδικεί τον δικό της ξεχωριστό και καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις» είπε ο Χρήστος Γκόκας και πρόσθεσε ότι «το ΠαΣοΚ είναι πληγωμένο αλλά όρθιο, η συμπαράταξη που επιχειρούμε αποτελεί επιλογή σταθερότητας, για αλλαγή σελίδας της χώρας».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε ορόσημο την προεδρική εκλογή και εκτίμησε ότι εφόσον εκπληρωθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις, θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με απόλυτη βεβαιότητα. Επιπλέον υποστήριξε ότι εάν η χώρα δεν συνεχίσει, «θα είναι στον αέρα όλα αυτά που κατακτήσαμε».

Μιλώντας για τη Δημοκρατική Παράταξη, ανέφερε ότι σε αυτή την εθνική πορεία, «έχουμε προσφέρει τα περισσότερα και έχουμε υποστεί τα περισσότερα, περάσαμε πολλά, περάσαμε φάση σύγκρουσης». «Ας την αφήσουμε πίσω», συνέχισε τονίζοντας ότι με το αποτέλεσμα της Ελιάς στις Ευρωεκλογές, που είναι «όχι ικανοποιητικό αλλά επαρκές, η παράταξη πήρε από τον λαό ψήφο συνέχειας».

Η κοινωνία δεν θέλει συνδιαχείριση απόψεων και κυβερνητικών πολιτικών, αλλά θέλει ανατροπή, υποστήριξε η Κατερίνα Μπατζελή, προσθέτοντας πως ένα κόμμα σαν το ΠαΣοΚ πρέπει να μπει ηγέτης σε αυτή την ανατροπή και πως η διακήρυξη της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να είναι σύντομη και να βασίζεται σε αρχές.

Η ίδια είπε ότι δεν γνωρίζει εάν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναρωτήθηκε εάν αυτό θα πρέπει να είναι «αυτοσκοπός» της παράταξης, για να σημειώσει ότι «είμαστε εδώ για να φτιάξουμε τη Δημοκρατική Παράταξη, όχι για να εγγυηθούμε το status quo της σταθερότητας, αλλά για να ανατρέψουμε, με πρωτοστάτη τα σοσιαλιστικά κόμματα και τις σοσιαλιστικές ιδέες». Είπε ακόμα ότι η Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να διασφαλίσει την ενότητα εντός του κόμματος και της χώρας.

Ο Κυριακός Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει ο χώρος να εγκλωβίζεται σε ψευτοδιλήμματα, αλλά ότι «θα πρέπει να τολμήσουμε να φτιάξουμε κάτι πραγματικά μεγάλο», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση και στο ζήτημα της διαμόρφωσης του προγράμματος. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του παρέπεμψε στη φράση του Ζαν Ζωρές ότι «από το φως του παρελθόντος, πετάξαμε τη στάχτη και κρατήσαμε τη φλόγα», για να αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κληρονομήσει τη στάχτη του παρελθόντος, το ίδιοι και αρκετοί στο χώρο μας που είναι φορείς παλαιών νοοτροπιών» και πως «εμείς καλούμαστε να ξανανάψουμε τη φλόγα».

Ο Νίκος Μπίστης τόνισε ότι κανείς δεν ζητάει να διαλυθεί το ΠαΣοΚ, αλλά αντίθετα ότι το αίτημα αφορά τη δημιουργίας μιας «τριήρους» της Δημοκρατικής Παράταξης, η οποία, όπως είπε, δεν ολοκληρώνεται τώρα, γιατί ακόμα δεν έχουν προσέλθει οι δυνάμεις που μπορούν να συνεργαστούν.

Ανέφερε ότι η ιστορία θα αποφανθεί πως η παράταξη, το ΠαΣοΚ έσωσε τη χώρα από την εξαθλίωση και υποστήριξε ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου να μη θέλει να συμβάλει στη Δημοκρατική Παράταξη και ότι είναι, όμως, διαλυτικό κάποιος να είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω.