Η χρεοκοπία της αμερικανικής πολιτικής

Σε πλήρη ανατροπή του ισοζυγίου ισχύος και των παραδοσιακών συμμαχιών στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής

Η χρεοκοπία της αμερικανικής πολιτικής | tovima.gr
Σε πλήρη ανατροπή του ισοζυγίου ισχύος και των παραδοσιακών συμμαχιών στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει οδηγήσει ο συνεχιζόμενος, χωρίς προς το παρόν ξεκάθαρο νικητή, πόλεμος εναντίον των ανεξέλεγκτων φανατικών του Ισλάμ. Τα γνωστά στηρίγματα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή αυτή τρίζουν και ο πρόεδρος Ομπάμα μπροστά στο αδιέξοδο που έχει βρεθεί είναι τώρα υποχρεωμένος να συνδιαλλαγεί με τους εχθρούς του παρελθόντος, τα συμφέροντα των οποίων σήμερα συμβαδίζουν με εκείνα των Αμερικανών στον κοινό αγώνα για τη διάλυση του περιώνυμου Χαλιφάτου. Και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Ιράν καθώς, αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο του πυρηνικού του οπλοστασίου που τερματίζονται στις 24 Νοεμβρίου, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για μια ουσιαστική συνεργασία με τη Δύση.
Υπό το πρίσμα αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σιιτικό Ιράν υπήρξε από την αρχή στην πρωτοπορία για την καταπολέμηση των σουνιτών της τζιχάντ, τους οποίους αντίθετα στήριξαν (ακριβώς για να αντιμετωπίσουν την ιρανική απειλή) η σουνιτική Σαουδική Αραβία μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία. Σύμμαχοι όλοι, ως γνωστόν, των Αμερικανών, οι οποίοι όμως προτίμησαν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους εθνοτικά και θρησκευτικά συμφέροντα, συμβάλλοντας έτσι στη γιγάντωση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Για να μη μιλήσουμε για την Αγκυρα και τις νεοοθωμανικές βλέψεις της, οι οποίες έχουν προκαλέσει βαθύ ρήγμα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Σε όλα αυτά ήλθε να προστεθεί η προκλητική στάση του ισραηλινού πρωθυπουργού με τη δημιουργία νέων παράνομων οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που τινάζει στον αέρα κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και που προκάλεσε όχι μόνο τη διεθνή κατακραυγή αλλά και την καταδίκη των ΗΠΑ. Ετσι ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σήμερα αποδυναμωμένος από τα παραδοσιακά του στηρίγματα στη Μέση Ανατολή, σε μια στιγμή που ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και αυτός είναι ο λόγος που οι άλλοτε εχθροί φαντάζουν τώρα ως οι αυριανοί φίλοι. Γεγονός που υποδηλώνει την πλήρη χρεοκοπία της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή αυτή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk