Η αντίστροφη μέτρηση

Οσο και αν μας απογοητεύουν οι αντιδράσεις των αγορών στην προσπάθεια που ξεκίνησε η κυβέρνηση για την απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο, όλα έχουν την εξήγησή τους.

Η αντίστροφη μέτρηση | tovima.gr
Οσο και αν μας απογοητεύουν οι αντιδράσεις των αγορών στην προσπάθεια που ξεκίνησε η κυβέρνηση για την απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο, όλα έχουν την εξήγησή τους.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως, παρότι σε 60 ημέρες εκπνέει το δεύτερο πρόγραμμα και τα λεφτά που προβλέπονταν για την Ελλάδα, δεν έχει ακόμη αρχίσει ο έλεγχος για την τελευταία δόση της βοήθειας που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις όπως η μείωση των μισθών (για τους νεοεισερχομένους) στο Δημόσιο, η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ακόμη και να περιορίσει τις συνδικαλιστικές άδειες, καθώς βλέπει στον ορίζοντα το ενδεχόμενο μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης.
Σε όλους επίσης είναι προφανές ότι, αν οι κυβερνητικοί εταίροι – ΝΔ και ΠαΣοΚ – δεν συμφωνήσουν ποια μέτρα θα αποδεχθούν ώστε να κλείσει ο έλεγχος και να οδηγηθεί η σχέση με τους Ευρωπαίους σε αίσιο τέλος, δεν μπορεί να γίνει και το επόμενο βήμα.
Και αυτό δεν είναι άλλο από μια συμφωνία για την προληπτική γραμμή στήριξης της χώρας μας, η οποία από τις 2 Ιανουαρίου 2015 θα πρέπει να βρει τις δυνάμεις και τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αποπληρώνει το χρέος της στις αγορές. Ολα αυτά σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Σε κανέναν δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ότι η χώρα μας «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει ως το σημείο να μπορεί να στηριχθεί στις αγορές».
Με αυτά τα δεδομένα όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επόμενες 60 ημέρες θα είναι δύσκολες, θα είναι ταραγμένες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αρνήθηκε ή να αρνηθεί να προσυπογράψει τη νέα συμφωνία που συζητείται με τους Ευρωπαίους για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, αλλά εκ των πραγμάτων θα κληθεί να πάρει θέσεις. Σε αυτό το περιβάλλον ο καθένας θα πρέπει να παίξει τον θεσμικό του ρόλο. Αλλά ιδιαίτερα η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία εκ των πραγμάτων θα τοποθετηθεί επί της νέας συμφωνίας που συνδέεται με τη ρύθμιση του χρέους, έχουν τη μεγάλη ευθύνη να διαφυλάξουν στο μεταβατικό αυτό στάδιο τη σταθερότητα της οικονομίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk