Η Ρένα Δούρου δεν έχει υπογράψει σύμβαση με την οποία τον καθαρισμό των κτηρίων της Περιφέρειας αναλαμβάνει εταιρεία εργολαβικών συμφερόντων. Εντούτοις σχετική απόφαση υπογράφεται από την Οικονομική Επιτροπή, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου. Κατόπιν διαγωνισμού η απόφαση αναθέτει το έργο σε ιδιώτη με κόστος 22.399 το μήνα. Η ιστορία έχει πολλές νομικές παραμέτρους αλλά το πολιτικό ζήτημα παραμένει: η νέα Περιφερειάρχης ανέχεται όρους εργασίας που δεν συνάδουν με την ιδεολογία της και τους ανέχεται μέσα στο γραφείο της.

Οι εργολαβικές εταιρείες καθαρισμού έχουν τις περισσότερες παραβάσεις εργασιακής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Η πληροφορία αναφέρεται σε σχετική καταγραφή της κατάστασης από την ΓΣΕΕ, προ πενταετίας. Οι καθαρίστριες υπό αυτό το καθεστώς παίρνουν λιγότερα χρήματα από το χαμηλότερο μεροκάματο, υποχρεώνονται να ζητούν ως ημέρες άδειας τις υποχρεωτικές αργίες και να ζητούν το καλοκαίρι άδεια άνευ αποδοχών, δεν έχουν σταθερό τόπο εργασίας, δεν γνωρίζουν το ωράριό τους έγκαιρα και σπανίως πληρώνονται στην ώρα τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι ομιλούν για εργασιακό μεσαίωνα.

Να θυμηθούμε τι έλεγε πριν λίγο καιρό για τις εν λόγω εταιρείες ο Νίκος Χουντής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Με την ανοχή των Διοικήσεων και την πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων εκβιάζουν και εκμεταλλεύονται εργαζομένους, χωρίς τον φόβο της σκληρής και παραδειγματικής τιμωρίας». Να θυμηθούμε ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης έχουν δείξει ευαισθησία για το ζήτημα, καταθέτοντας ερωτήσεις στη Βουλή, κάθε φορά που ανακύπτει θέμα εκμετάλλευσης στον τομέα της καθαριότητας. Είναι θέμα αρχής: δεν νοείται αριστερός να αποδέχεται αυτές τις συνθήκες εργασίας.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η προβολή αυτού του ζητήματος γίνεται προκειμένου να πληγεί η δημοτικότητα της Ρένας Δούρου. Ο καθαρισμός των κτηρίων όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Αττικής είναι ένα τίποτε μπροστά στα μεγάλα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι επίσης ένα τίποτε μπροστά στις καταστροφές που υπέστησαν κάτοικοι της Αττικής λόγω παραλείψεων, κακοδιαχείρισης, αμέλειας ή εγκληματικής αδιαφορίας των προκατόχων της Δούρου. Να πούμε επίσης ότι εάν αποφασίσει η περιφερειάρχης να ακυρώσει τη σύμβαση, θα προκύψουν δικαστικά προβλήματα με οικονομικό κόστος. Επιπλέον για ένα χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει άνθρωπος να ξεβρομίσει τα κτήρια. Αν προκηρυχθούν θέσεις, οι διαδικασίες μέχρι την πρόσληψη θα είναι χρονοβόρες.

Η θέση της Ρένας Δούρου γίνεται πιο δύσκολη επειδή συμπαραστάθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο στις απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών. Εξήγησε: θα ήταν λαϊκισμός να τις προσλάβει, αυτές τις ίδιες. Δεν θα ήταν όμως λαϊκισμός εάν προωθούσε τη λύση πρόσληψης προσώπων αντί της σύμβασης με εταιρεία. Η εταιρεία είναι πιο συμφερτική για τον δημόσιο τομέα επειδή ξεζουμίζει τους ανθρώπους της. Αναγνωρίζοντας λοιπόν τις πρακτικές δυσκολίες, θα επιμείνουμε στο ηθικό μέρος. Ο καθαρισμός απαιτεί και ξεκαθάρισμα.