ΠΟΥ: Eνα εκατ. εμβόλια για τον Εμπολα μέχρι τα τέλη του 2015

Περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις πειραματικών εμβολίων κατά του Έμπολα θα είναι έτοιμες να σταλούν στη Δυτική Αφρική μέχρι τα τέλη του 2015, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ακόμα πέντε πειραματικά εμβόλια θα αρχίσουν να δοκιμάζονται σε εθελοντές από τις αρχές του έτους.

Περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις πειραματικών εμβολίων κατά του Έμπολα θα είναι έτοιμες να σταλούν στη Δυτική Αφρική μέχρι τα τέλη του 2015, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ακόμα πέντε πειραματικά εμβόλια θα αρχίσουν να δοκιμάζονται σε εθελοντές από τις αρχές του έτους.

«Πριν από τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015 […] θα μπορούσαμε να έχουμε διαθέσιμες μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις» δήλωσε από τη Γενεύη η δρ Μαρί-Πολ Κίνι, βοηθός γενικού διευθυντή του ΠΟΥ για τα Συστήματα Υγείας και την Καινοτομία.

«Θα μπορούσε να είναι 200.000, λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο» είπε σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνάντηση ειδικών στα κεντρικά γραφεία του ΠΟΥ. Μέχρι τα τέλη του 2015, οι διαθέσιμες δόσεις αναμένεται να φτάσουν το ένα εκατομμύριο, πρόσθεσε.

Χιλιάδες εμβολιασμοί από τις αρχές του 2015

Η Κίνι αναφερόταν σε δύο πειραματικά εμβόλια που έχουν ολοκληρώσει τις προκαταρκτικές δοκιμές σε ανθρώπους και προγραμματίζεται τώρα να περάσουν στην επόμενη φάση των κλινικών δοκιμών, με χιλιάδες εμβολιασμούς εθελοντών, από τις αρχές του 2015.

Το πρώτο εμβόλιο δημιουργήθηκε από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και την GlaxoSmithKline, ενώ το δεύτερο αναπτύχθηκε από Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά και αδειοδοτήθηκε στην αμερικανική NewLink Genetics.

Το εμβόλιο της GSK δοκιμάζεται ήδη σε εθελοντές στο Μάλι, όπου επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή το πρώτο κρούσμα Έμπολα.

Η εμφάνιση του ιού σε ακόμα μία χώρα της Δυτικής Αφρικής δημιουργεί ανησυχίες για εξάπλωση της επιδημίας, και ο ΠΟΥ σπεύδει να στείλει κλιμάκιο ειδικών.

Δέσμευση για χαμηλές τιμές των εμβολίων

Στη Γενεύη ανακοινώθηκε ακόμα ότι οι παρασκευάστριες εταιρείες έχουν δεσμευτεί να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές των εμβολίων, τα οποία εξάλλου θα χρηματοδοτηθούν και από μεγάλους οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Η μαζική χορήγηση εμβολίων που δεν έχουν ολοκληρώσει τις δοκιμές είναι ασυνήθιστο βήμα, και ο ΠΟΥ παραδέχτηκε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «ταμείου αποζημιώσεων» για τις παρασκευάστριες εταιρείες σε περίπτωση που εμφανιστούν ανεπιθύμητες δράσεις.

Από τα πέντε ακόμα πειραματικά εμβόλια που πρόκειται να περάσουν στο πρώτο στάδιο των κλινικών δοκιμών, το ένα αναπτύχθηκε από την αμερικανική Johnson & Johnson και τη δανέζικη Bavarian Nordic.

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα με 200 εκατομμύρια δολάρια και ελπίζει να παραγάγει ένα εκατομμύριο δόσεις εντός του 2015, εφόσον τα αποτελέσματα της Φάσης Ι είναι ενθαρρυντικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk