Στην Αθήνα βρίσκονται από την Τετάρτη, με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων, 800 ταξιδιωτικοί bloggers και συγγραφείς τουριστικών media από 50 χώρες, οι οποίοι για τέσσερις μέρες θα μεταφέρουν εικόνες και εντυπώσεις, το μήνυμα της πόλης της Αθήνας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Η διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου τους «Travel Bloggers Exchange – TBEX Europe 2014» την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής: Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών) αποτελεί σημαντική στιγμή για την Αθήνα και την προώθησή της ως αυτόνομου τουριστικού προορισμού. Για την επιλογή της Αθήνας και τη διεξαγωγή του συνεδρίου στην πρωτεύουσα εργάζεται συστηματικά, πολλούς μήνες τώρα, το δυναμικό της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Οι επισκέπτες προέρχονται από 50 χώρες από όλο τον κόσμο, με την πλειονότητα αυτών να προέρχονται από τη Βόρειο Αμερική (32%) και την Ευρώπη (38%) και την Ασία (11%). Η παγκόσμια αυτή συνάντηση αποτελεί το μεγαλύτερο αλλά και πιο απαιτητικό media fam trip που θα έχει φιλοξενήσει ποτέ η Αθήνα. Τη διοργάνωση του TBEX Europe 2014, διεκδίκησαν και πέτυχαν ο δήμος Αθηναίων και το ACVB, ύστερα από μία δύσκολη και εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013, στο πλαίσιο της έκθεσης IMEX America, στις ΗΠΑ.
«Η φιλοξενία στην Αθήνα της διοργάνωσης TBEX Europe 2014, της διεθνούς ετήσιας συνάντησης ταξιδιωτικών bloggers και συγγραφέων τουριστικών media αποτελεί τιμή για τον δήμο και μια χρυσή ευκαιρία για την Αθήνα», τόνισε σε συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης. Και σημείωσε ότι «η Αθήνα και η Ελλάδα, τις επόμενες μέρες, θα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής εκατοντάδων κορυφαίων τέτοιων διαμορφωτών γνώμης μέσω των μεγαλύτερων δικτύων social media και ταξιδιωτικών blogs, ενώ ο απόηχος της διοργάνωσης για τον προορισμό μας θα αναπαράγεται σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου, για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Ο ίδιος επισήμανε την αυξητική πορεία του τουριστικού ρεύματος, όχι μόνο στην χώρα, αλλά κυρίως στην Αθήνα, όπου «το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2014 έκλεισε με αύξηση αφίξεων της τάξης του 29% και υπολογίζεται ότι φέτος, θα έχουμε στην πόλη πάνω από 800.000 περισσότερες αφίξεις από το 2013» και υπογράμμισε ότι ο δήμος Αθηναίων έχει σχεδιάσει «ειδική δέσμη μέτρων και εργαλείων και επενδύει σε δράσεις που ενισχύουν τις υπάρχουσες τουριστικές υποδομές, προβάλλουν μία ενιαία και ανταγωνιστική ταυτότητα για την Αθήνα και προωθούν τον προορισμό μας στο διεθνές περιβάλλον».
Ανακοίνωσε επίσης ότι ο ετήσιος θεσμός Travel Trade Athens που καθιερώθηκε το 2013 και φιλοξενεί επιλεγμένους ξένους hosted buyers από όλες τις περιοχές του κόσμου και τους φέρνει σε απευθείας επαφή με τουριστικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες του προορισμού, θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Απριλίου του 2015 και φιλοδοξεί να αποτελέσει το κορυφαίο γεγονός για την προώθηση της Αθήνας ως αυτόνομου τουριστικού προϊόντος.
Τη διοργάνωση χαιρέτισε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία του υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του δήμου Αθηναίων, αποδίδει καρπούς και αυτό αποδεικνύεται από τη διεθνή συνάντηση των bloggers στην πόλη. «Η Αθήνα είναι η πόλη με τα χίλια πρόσωπα και μπορεί να γίνει η πρωτεύουσα του Ελληνικού τουρισμού», δήλωσε η κυρία Κεφαλογιάννη και αναφέρθηκε στις δυνατότητες του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης για την επικοινωνία των δυνατοτήτων της πόλης.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της TBEX κ. Ρικ Κάλβερτ αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για «τη στενή φιλοξενία και υποστήριξη», είπε ότι «απαιτείται πέρα από την κρίση να αδράξουμε την ευκαιρία γνωριμίας με μια πόλη με ξεχωριστή ιστορία, πολιτισμό, κουλτούρα, και ξεχωριστές γεύσεις και κρασιά, ενώ η κρίση δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, διότι η Ελλάδα έχει μια γενναιοδωρία και ομορφιά που επάξια την καθιστούν ξεχωριστό προορισμό». Αναφερόμενος στην διεθνή συνάντηση σημείωσε ότι «το TBEX μοιράζεται μέσα από τις αφηγήσεις των bloggers και των συγγραφέων την ιστορία μιας πόλης και μιας χώρας».
Αναφερόμενος στον ΕΟΤ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού κ. Πάνος Λειβαδάς, εστίασε στη στρατηγική επικοινωνιακή στροφή των τελευταίων δύο χρόνων «προς το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το visitgreece.gr αναπτύσσεται διαρκώς, κερδίζοντας καθημερινά την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων χρηστών παγκοσμίως. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, για εμάς, η συνδιοργάνωση του TBEX, αποτελεί φυσική συνέπεια και παράλληλα ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής της χρονιάς». Ο πρόεδρος της ΕΑΤΑ κ. Γιώργος Μπρούλιας παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα της διοργάνωσης σημειώνοντας ότι «ο δήμος Αθηναίων, το υπουργείο Τουρισμού, η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), το Athens Convention & Visitors Bureau (ACVB) και με συνδιοργανωτή τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) έχουν διαμορφώσει ένα πολύπτυχο πρόγραμμα φιλοξενίας, εκδηλώσεων, δράσεων εξοικείωσης και χορηγιών που έχουν εκπονηθεί ποτέ στην Ελλάδα».
Ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Αθηναίων για ζητήματα Τουριστικής Προβολής, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Μπορείς», κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, αφού ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοργάνωση, υπογράμμισε ότι «ο τουρισμός δεν έχει ιδεολογία, διότι από μόνος του αποτελεί ιδεολογία, αφού ενώνει προσπάθειες και προσφέρει εισόδημα, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη».
Προκειμένου να καλυφθούν οι ιδιαίτερες απαιτήσεις της διοργάνωσης, το TBEX 2014 στηρίζει ως συνδιοργανωτής ο ΕΟΤ, ενώ μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα φιλοξενίας του συνεδρίου συμμετέχουν ως Platinum Χορηγοί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), η AEGEAN AIRLINES καθώς και ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας-ΟΑΣΑ.
Τη διεθνή συνάντηση καλωσόρισε ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, τονίζοντας ότι «προσφέρουμε επιλογές στους τουρίστες και τους επισκέπτες για εύκολες, οικονομικές μετακινήσεις, όπως για παράδειγμα το τριήμερο τουριστικό εισιτήριο για απεριόριστες μετακινήσεις στην πόλη».

Η διοργάνωση του Travel Bloggers Exchange Europe 2014 στην Αθήνα «έρχεται στην πλέον κατάλληλη στιγμή για την πόλη μας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ κ. Γιάννης Παράσχης και συμπλήρωσε ότι «έχοντας γυρίσει σελίδα, η Αθήνα, σύμφωνα με όλες τις εξελίξεις και τις ενδείξεις, είναι μια πόλη που σαφώς ανακάμπτει εντυπωσιακά ως προορισμός». Τη σπουδαιότητα της συνεργασίας «μεταξύ της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, που αντικατοπτρίζεται στη συγκεκριμένη διοργάνωση». Καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, ο κ. Βασιλάκης τόνισε ότι «είναι ανάγκη να αντιμετωπίζονται οι δυσκολίες με αισιοδοξία και προσπάθεια», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines, κ. Ευτύχης Βασιλάκης.


Το πρόγραμμα
Την πρώτη ημέρα του TBEX Europe 2014 στις 23 Οκτωβρίου, θα διοργανωθεί από το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων ACVB,με τη συνεργασία της Frontstage και το Αθηνόραμα, η εκδήλωση καλωσορίσματος των συμμετεχόντων στην Τεχνόπολη, του δήμου Αθηναίων. Ενας πολυχώρος Ελληνικής Γαστρονομίας, Πολιτισμού και Αναψυχής, στήνεται στην Τεχνόπολη, όπου θα παρουσιαστούν καλλιτεχνικές εκθέσεις με την υποστήριξη του ΝΕΟΝ, προβολές ντοκιμαντέρ για την ελληνική κουλτούρα, τον τουρισμό και την ιστορία καθώς και μία συναυλία σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Παράλληλα γαστρονομικά μενού θα σερβίρονται από το Farmer’s Republic, Μάνη-Μάνη, Aleria και Νομαδική Κουζίνα συνοδεία των ανάλογων ελληνικών κρασιών.
Τη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης, θα γίνει η εκδήλωση του μεγάλου διεθνή χορηγού του TBEX 2014 (Expedia) ενώ το Σάββατο 25 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών με συνδιοργανωτές τους καταστηματάρχες της «Pandrossou Street Market» οι οποίοι θα διοργανώσουν ένα Street Event, με εδέσματα, ποτά, μουσικά και καλλιτεχνικά δρώμενα από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων και με την συμμετοχή καλλιτεχνών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η βραδιά θα κλείσει στην πλατεία Αγ. Ειρήνης.
Για τους συμμετέχοντες στο TBEX Europe 2014, έχουν ετοιμαστεί περίπου 70 ειδικές προτάσεις περιηγήσεων οι οποίες έχουν ήδη αναρτηθεί στο site που δημιούργησε ειδικά για το ΤΒΕΧ ATHENS το ACVB http://tbex.thisisathens.org – προκειμένου οι δημοσιογράφοι & bloggers, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, να επισκεφτούν περιοχές της μητροπολιτικής Αθήνας και να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και υποδομών της πόλης, προωθώντας, μέσω της εμπειρίας τους, το τουριστικό της προϊόν.
Μετά την ολοκλήρωση του TBEX, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, θα διοργανωθούν fam trips και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στο Πήλιο/Βόλο, στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο, ενώ το visitmeteora θα διοργανώσει ταξίδι εξοικείωσης στα Μετέωρα, το TCB στη Θεσσαλονίκη καθώς και μία κρουαζιέρα στις Κυκλάδες από την Louis Cruises.

Οι χορηγοί
Μεταξύ άλλων, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα χορηγήσει εισιτήρια για δωρεάν είσοδο σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, ενώ παράλληλα, ο ΟΑΣΑ θα χορηγήσει εισιτήρια για όλα τα ΜΜΜ, ο ΔΑΑ θα χορηγήσει τις κάρτες Athens Spotlight, ο δήμος Καλύμνου σφουγγάρια Καλύμνου, η Mastic spa σαμπουάν και αφρόλουτρα της εταιρείας, o Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου μπουκάλια κρασί από τα μέλη του, ο Μαραθώνιος Αθήνας-ΣΕΓΑΣ t-shirts με θεματικά λογότυπα του Μαραθωνίου, η Τεχνόπολις του δήμου Αθηναίων παραχωρεί όλους τους χώρους για την διοργάνωση της εκδήλωσης καλωσορίσματος του ACVB καθώς και τις τσάντες καλωσορίσματος.