Διαστημικό drone του Πενταγώνου επιστρέφει από διετή αποστολή

‘Ενα αυτόνομο διαστημικό σκάφος του αμερικανικού στρατού, κάτι σαν μίνι διαστημικό λεωφορείο, επέστρεψε στη Γη έπειτα από 22 μήνες παραμονής σε τροχιά. Κανείς όμως δεν γνωρίζει σε τι ακριβώς χρησιμεύει.

‘Ενα αυτόνομο διαστημικό σκάφος του αμερικανικού στρατού, κάτι σαν μίνι διαστημικό λεωφορείο, επέστρεψε στη Γη έπειτα από 22 μήνες παραμονής σε τροχιά. Κανείς όμως δεν γνωρίζει σε τι ακριβώς χρησιμεύει.Το «Όχημα Τροχιακών Δοκιμών» X-37B «πραγματοποίησε πειράματα σε τροχιά για 674 ημέρες στη διάρκεια της αποστολής του» περιορίστηκαν να δηλώσουν οι υπεύθυνοι της Αεροπορικής Βάσης Βέντενμπεργκ της Καλιφόρνια, όπου προσγειώθηκε το σκάφος την Παρασκευή. Ήταν η τρίτη αποστολή του μυστηριώδους οχήματος, έπειτα από τις δύο προηγούμενες πτήσεις διάρκειας 224 ημερών και 469 ημερών.

Ρεκόρ παραμονής

Boeing

«Με συνολική παραμονή 1.367 ημερών σε τροχιά στη διάρκεια τριών αποστολών, αυτά τα ευέλικτα και ισχυρά διαστημικά οχήματα έχουν συμπληρώσει περισσότερες μέρες σε τροχιά από ό,τι και οι 135 αποστολές που πραγματοποίησαν τα διαστημικά λεωφορεία, με σύνολο 1.334 ημερών» καμαρώνει τώρα ο Κεν Τόροκ, διευθυντής Πειραματικών Συστημάτων της Boeing, η οποία ανέπτυξε το σκάφος για λογαριασμό του Πενταγώνου.

Το επαναχρησιμοποιούμενο X-37B έχει μήκος 9 μέτρα, άνοιγμα φτερών 4,5 μέτρα, βάρος 5 τόνους και χώρο φόρτωσης με χωρητικότητα ημιφορτηγού. Η ανάπτυξή του ξεκίνησε στη NASA, αργότερα όμως ανατέθηκε στη διαβόητη DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας) και τελικά στην πολεμική αεροπορία.

Διατηρούν το μυστήριο

Η ανακοίνωση της αεροπορίας για την ολοκλήρωση της αποστολής μόνο διαφωτιστική δεν ήταν: «Ο πρωτεύον στόχος του X-47B είναι διπλός: η ανάπτυξη τεχνολογιών επαναχρησιμοποιούμενων διαστημικών σκαφών για το μέλλον της Αμερικής στο Διάστημα, και η διενέργεια πειραμάτων που μπορούν να επιστραφούν και να εξεταστούν στη Γη».

Οι εικασίες δίνουν και παίρνουν για το ρόλο του περίεργου σκάφους: άλλοι υποψιάζονται ότι μεταφέρει κατασκοπευτικό εξοπλισμό, άλλοι ότι σχεδιάστηκε να θέτει δορυφόρους σε τροχιά ή να εξουδετερώνει ξένους δορυφόρους, άλλοι πάλι πιστεύουν ότι πρόκειται για πλατφόρμα δοκιμών με απώτερο στόχο την ανάπτυξη πολεμικών διαστημικών drone.

Πρόσφατα, η NASA ανακοίνωσε ότι ένα από τα υπόστεγα των διαστημικών λεωφορείων στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα θα παραχωρηθεί στη Boeing για το πρόγραμμα X-37B. Η αεροπορία έχει δύο X-37B στη διάθεσή της, ένα από τα οποία προγραμματίζεται να εκτοξευτεί και πάλι το 2015.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science