Οι νεκροί από τις μάχες των τζιχαντιστών με τους Κούρδους που παλεύουν να κρατήσουν το Κομπάνι στη συροτουρκική μεθόριο έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 662, σύμφωνα με οργανώσεις ακτιβιστών -χωρίς να συνυπολογίζονται τα θύματα των αεροπορικών πληγμάτων.

Οι επιδρομές έχουν ενταθεί, με τους Κούρδους να δίνουν στοιχεία για τις θέσεις της ISIS ώστε τα πλήγματα να είναι ακριβέστερα. Το Πεντάγωνο θεωρεί πως οι τζιχαντιστές έχουν αποδυναμωθεί, αλλά παραμένουν απειλή για την πόλη.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι αεροπορικές δυνάμεις των χωρών που συμμετέχουν στη «συμμαχία προθύμων» υπό τις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε 40 πλήγματα, ρυθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με προηγουμένως.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, ανέφερε πως η κατάσταση επί του εδάφους είναι ακόμη ρευστή: Οι Κούρδοι παραμένουν στον έλεγχο της πόλης, αλλά με θύλακες υπό τον έλεγχο της ISIS.

Οι επιδρομές, υποστήριξε, έχουν μειώσει σημαντικά την ικανότητα των τζιχαντιστών να κινούνται και να ανατροφοδοτούν την ισχύ τους γύρω από την πόλη.

Παράλληλα, η οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που συλλέγει στοιχεία από το συριακό έδαφος αναφέρει ότι συνολικά 662 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη από την έναρξη της επίθεσης των τζιχαντιστών.

Από τις 16 Σεπτεμβρίου, 374 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν και 258 μελών των ομάδων της κουρδικής YPG.

Η μη κυβερνητική οργάνωση αναφέρει επίσης τον θάνατο 20 πολιτών, ενώ η πόλη έχει εγκαταλειφθεί από την πλειοψηφία των κατοίκων της, οι οποίοι έχουν καταφύγει κυρίως στη γειτονική Τουρκία.

Ο απολογισμός του Παρατηρητηρίου δεν συμπεριλαμβάνει τα θύματα των δεκάδων αεροπορικών πληγμάτων που διεξάγει ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός.

Το Πεντάγωνο είχε κάνει την Τετάρτη λόγο για θάνατο «εκατοντάδων» τζιχαντιστών στο Κομπάνι και γύρω από αυτό εξαιτίας των επιδρομών.