Κωσταράκος: Υποψήφιος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ΕΕ

Υποψηφιότητα για άλλο ένα διεθνές αξίωμα, στην οποία ελπίζει αυτή τη φορά να έχει καλύτερη τύχη, υπέβαλλε ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.

Υποψηφιότητα για άλλο ένα διεθνές αξίωμα, στην οποία ελπίζει αυτή τη φορά να έχει καλύτερη τύχη, υπέβαλλε ο στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος. Ο έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ διεκδικεί επίσημα τη θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Chairman of the European Union Military Committee – EUMC). Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Κωσταράκος είχε πρόσφατα διεκδικήσει με αρκετές αξιώσεις τη θέση του επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Η δήλωση των υποψηφιοτήτων για τη θέση θα ολοκληρωθεί στις 3 Νοεμβρίου και η εκλογή θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες. Πέραν του έλληνα Αρχηγού, έχουν υποβάλει υποψηφιότητα ένας ισπανός Ναύαρχος και ένας φιλανδός Αντιστράτηγος. Ουδείς εξ’ αυτών όμως έχει διατελέσει αρχηγός Επιτελείου στη χώρα του. Η θητεία του νέου προέδρου θα είναι τριετής με ανάληψη καθηκόντων τον Νοέμβριο του 2015.

Η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) είναι το ανώτατο στρατιωτικό όργανο στο πλαίσιο της ΕΕ. Υπάγεται απευθείας στον Ύπατο Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (θέση που κατέχει πλέον η Ιταλία Φεντερίκα Μογκερίνι) και στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (Political and Security Committee – PSC).

Η EUMC παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στην PSC και στον Ύπατο Εκπρόσωπο, ενώ προΐσταται του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ. Ιδρύθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2000 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας και αποτελείται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών μελών. Ο Πρόεδρός της είναι πρώην Α/ΓΕΕΘΑ ή στρατηγός (ή αντίστοιχος) τεσσάρων αστέρων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική