ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

60 γρ. πλιγούρι

1 αβγό

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 πατάτες, σε κύβους

2 καρότα, σε κύβους

1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο

αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το πασπάλισμα

60 ml έ.π. ελαιόλαδο

Για το αβγολέμονο

2 κρόκους αβγών

50 ml χυμό λεμονιού

EKTEΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το πλιγούρι, το αβγό, το 1 κρεμμύδι, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Πλάθουμε τον κιμά σε στρογγυλά γιουβαρλάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τις πατάτες, τα καρότα, το σέλερι και το άλλο κρεμμύδι και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.

Αλευρώνουμε τα γιουβαρλάκια και τα ρίχνουμε ένα ένα στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μέτριο και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 40-50 λεπτά ακόμη. Προς το τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σε ένα μπολ βγάζουμε 1/2 φλ. ζωμό από το φαγητό και τον αφήνουμε να κρυώσει.

Φτιάχνουμε το αβγολέμονο χτυπώντας σε ένα μπολ τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε σταδιακά μερικές κουταλιές από τον ζωμό που έχουμε κρατήσει. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε απαλά, διορθώνουμε τα καρυκεύματα και το σερβίρουμε ζεστό.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.