Το θέμα της αποζημίωσης των λιμενικών που είναι σε περιπολικά σκάφη, ναυαγοσωστικά και αντιρρυπαντικά πλοία/σκάφη ρυθμίζεται με κοινή απόφασητoυ υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τουΑναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ, στην οποία περιγράφονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής της ημερήσιας αποζημίωσης, η διαδικασία που απαιτείται καθώς και τα δικαιολογητικά της συγκεκριμένης δαπάνης.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά την αποζημίωση των πληρωμάτων για τις περιπολίες που πραγματοποιούν και έρχεται να θεραπεύσει νομοθετικό κενό που υπήρχε και έθετε στρεβλώσεις στην καταβολή της αποζημίωσης».
Στην απόφασηπέραν των προβλεπομένων στο ν. 2685/1999 και στο π.δ. 200/1993 που αφορούν τις εκτός έδρας αποζημιώσεις των πληρωμάτων, καθορίζεται το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης που θα καταβάλλεται κατά μήνα ανά άτομο στα πληρώματα των Περιπολικών Πλοίων – Σκαφών (Π.Λ.Σ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το ποσό ανέρχεται στα 14,68 € ανά ημέρα και θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του ειδικού φορέα του Αρχηγείου Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.