Μιχάλης Χρυσοχοΐδης : Δεν αμφισβητώ τον Βενιζέλο

Πλήρη αναδίπλωση έκανε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, καθώς, λίγες ώρες μετά από την αυστηρή προειδοποίηση της Χαρ. Τρικούπη για όσους υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια για την παράταξη και τη χώρα, δήλωσε ότι δεν αμφισβήτησε και δεν αμφισβητεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Πλήρη αναδίπλωση έκανε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, καθώς, λίγες ώρες μετά από την αυστηρή προειδοποίηση της Χαρ. Τρικούπη για όσους υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια για την παράταξη και τη χώρα, δήλωσε ότι δεν αμφισβήτησε και δεν αμφισβητεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή Report Evening του Action24, και τόνισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα ηγεσίας στο ΠαΣοΚ και ότι ο ίδιος είναι αλληλέγγυος στην προσπάθεια του κ. Βενιζέλου για να μην συρρικνωθεί περαιτέρω το ΠαΣοΚ. «Το ΠαΣοΚ είναι μια παράταξη που την έχει ανάγκη η χώρα», είπε και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει λάθη και έχουν καλλιεργηθεί λανθασμένες αντιλήψεις κατά το παρελθόν και πρέπει «όλοι μαζί» στο ΠαΣοΚ να εξετάσουν αυτά τα ζητήματα ώστε να βρεθεί τρόπος ανάταξης του κόμματος.

Απέδωσε την ένταση που προκλήθηκε από τις παρεμβάσεις του στην πρόθεση του να συζητηθεί τι έχει γίνει, πώς θα προχωρήσει η ΚΟ, τι δεν έχει γίνει πολύ καλά και τι μπορεί να γίνει καλύτερα. Ένα στέλεχος, υποστήριξε, δικαιούται και υποχρεούται να θέσει τα ζητήματα μέσα στα όργανα και εκεί ανταλλάσσονται απόψεις και γίνεται κουβέντα, πολλές φορές και ιδιαίτερα έντονη. «Όταν καλούμε τις άλλες δυνάμεις να συζητήσουν μαζί μας, δεν γίνεται να μην συζητάμε μεταξύ μας», παρατήρησε.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης αρνήθηκε να σχολιάσει την φράση του Λ.Γρηγοράκου ότι μέσα στο ΠαΣοΚ υπάρχουν «αρχηγοί, αρχηγίσκοι και αρχηγόπουλα», εκτιμώντας ότι αυτά δεν απασχολούν ούτε τον κόσμο, ούτε τον ίδιο, και ότι μια τέτοια συζήτηση δεν έχει καμία αξία. Είπε ακόμα ότι δεν μπορούν να συγκριθούν οι ηγεσίες του Γ. Παπανδρέου και του Ευ. Βενιζέλου διότι είναι διαφορετικές οι εποχές και οι συνθήκες.
«Το θέμα είναι αν έχουμε χαρίσει στο ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλους λαϊκιστές πολλές σημαντικές αξίες και ιδεολογία που κάποτε είχαμε κατοχυρώσει εμείς» πρόσθεσε. Και εκτίμησε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για να εξασφαλισθούν πόροι οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για να αποκατασταθεί μέρος από το χαμένο εισόδημα των πολιτών, κυρίως της μεσαίας τάξης που φτωχοποιήθηκε αλλά και των φτωχών που έγιναν φτωχότεροι, φέρνοντας ως παράδειγμα τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας.
Η πρόταση που διατύπωσε ήταν να εξασφαλισθούν οι πόροι δια της φορολόγησης του πλούτου, διευκρινίζοντας ότι δεν αποδίδει καμία πολιτική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, αλλά πρόσθεσε ότι προφανώς οι φορολογικές υπηρεσίες έχουν «πολλή δουλειά» μπροστά τους. Ανέφερε μάλιστα τη φορολόγηση από το ΠαΣοΚ με 15% των off shore εταιρειών και των περίπου 6.500 ακινήτων που κατέχουν και τα οποία θα πρέπει να φορολογηθούν.
Απέρριψε την πρόταση Λυκούδη για αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, λέγοντας ότι «υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει τετραετή εντολή. Δεν τα καταλαβαίνω τα περί κυβερνήσεων ειδικού σκοπού και εθνικής ενότητας. Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση. Αν αυτή η κυβέρνηση δώσει το μήνυμα ότι προχωράμε τις αλλαγές, ότι δεν κάνουμε πίσω, μπορεί να πάει μέχρι το τέλος της τετραετίας».

Χαρακτήρισε μάλιστα αντιθεσμική τη στάση εκείνων που λένε ότι έχουν διασφαλίσει τους 180 ψήφους για την προεδρική εκλογή και κατά συνέπεια δεν θα γίνουν εκλογές αλλά και εκείνους που λένε ότι έχουν 120 ψήφους και δεν θα «ψηφίσουν ούτε τον Θεό».


Διευκρίνισε επίσης ότι η δική του πρόταση περί επίσπευσης των εκλογών στόχευσε στο να αξιοποιηθεί η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας ως αφορμή για μια συζήτηση που θα μπορούσε να καταλήξει και σε μια συμφωνία για επίσπευση κατά π.χ. έξι μήνες των εκλογών, προκειμένου να γίνουν είτε στα τέλη Δεκεμβρίου 2015 ή αρχές 2016.
Ο υπουργός Μεταφορών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης μπορεί να καταλήξει και πιο θετικά από ό,τι αναμένεται για την κυβέρνηση. Κληθείς να σχολιάσει τις αιχμές Γ. Δραγασάκη για παρεμβάσεις «επιχειρηματιών και εκδοτών» στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης τόνισε ότι «όσο περνά ο καιρός και οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση και πολώνεται, προφανώς θα ακούγονται τέτοια πράγματα. Καλό είναι όποιος έχει να πει κάτι να το πει, εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι. Σε εμένα δεν έτυχε ποτέ να με πάρει κάποιος για να με πιέσει να παρανομήσω».


Ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέφρασε την άποψη ότι το ΔΝΤ θέλει να φύγει από την Ελλάδα και από την Ευρώπη, ότι υπάρχουν πιο αδύνατες χώρες που θα ήθελαν τη βοήθειά του και ότι σε κάθε περίπτωση, στο συγκεκριμένο θέμα, θα υπάρχουν εξελίξεις και η Ελλάδα θα ενταχθεί στον τρόπο επιτήρησης που υπάρχει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες διασφαλίζοντας το δάνειο που κανονικά θα έπαιρνε από το ΔΝΤ είτε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είτε από τις αγορές. Προσέθεσε ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει έξοδος αναγκαστικά από την κρίση και ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική αυστηρότητα και ισορροπία, οι αλλαγές στο κράτος και στη δικαιοσύνη και κυρίως ότι το πολιτικό σύστημα να γίνει πιο αξιόπιστο. «Όλα αυτά θέλουν κουβέντα, συνεννόηση» ανέφερε.
Σε ότι αφορά τη Δημοκρατική Παράταξη τόνισε ότι το κυρίαρχο ερώτημα είναι οι πολιτικές, σημειώνοντας ότι η ιδεολογία και το αξιακό σύστημα είναι αυτά που καθορίζουν τη φυσιογνωμία ενός κόμματος και αυτά πρέπει, όπως είπε, να εξεταστούν κατά προτεραιότητα στο πλαίσιο του ΠαΣοΚ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk