«Δεν έχουμε λάβει επίσημη ενημέρωση για την ακύρωση του προγράμματος» δήλωσε την Παρασκευή ο δανός ελεγκτής του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτημα για την Ελλάδα.

Κληθείς να εξηγήσει τις δηλώσεις της Κριστίν Λακάρντ για την ανάγκη ενός «προληπτικού προγράμματος» για τη χώρα μας ο κ. Τόμσεν είπε ότι «έχουμε καλά νέα από την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα καθώς έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές» προσθέτοντας όμως ότι οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν επισφαλείς όπως φάνηκε και από την πρόσφατη άνοδο του spread των ελληνικών ομολόγων.

«Ενα είδος προληπτικού προγράμματος»…
Με αυτό το σκεπτικό αυτό, ο κ. Τόμσεν στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «εξελισσόμενη σχέση» ανάμεσα στην Ελλάδα και το ΔΝΤ τονίζοντας ότι αυτό είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων. «Με δεδομένη της εύθραυστη κατάσταση στις αγορές ένα είδος προγράμματος, προληπτικού προγράμματος για την Ελλάδα θα ήταν ίσως σκόπιμο» τόνισε…
Μιλώντας την Παρασκευή σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ ο κ. Τόμσεν αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Είπε ότι έγιναν «τεχνικές συζητήσεις» πριν από την Ετήσια Σύνοδο αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κυρίως πιάτο της αξιολόγησης θα γίνει στη συνέχεια πάνω στη βάση της «επίτευξης στόχων» και της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.
Μιλώντας με τη νέα ιδιότητα του εκτελεστικού διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, ο κ. Τόμσεν στάθηκε στους κινδύνους από την επιβράδυνση της ανάκαμψης στην ευρωζώνης. Το ΔΝΤ προσδιορίζει στο 0,8% την μέση ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2014 (κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Απριλίου) και στο 1,3% το 2015. Για την Γερμανία προβλέπεται ανάπτυξη 1,4% εφέτος και 1,5% το 2015.
Σε ερώτημα για τα τελευταία στοιχεία στη Γερμανία και το ρίσκο μιας επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας ο αναπληρωτής διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος Μαχμούντ Πραντάμ ανέφερε ότι υπάρχουν δείκτες που δείχνουν αποδυνάμωση της οικονομικής δραστηριότητας όπως και στο σύνολο της ευρωζώνης.