Δεν θα πρέπει να παραπονιούνται όσοι νέοι επίτροποι εγκαταλείψαν υπουργικές θέσεις στην πατρίδα τους ακόμη και την πρωθυπουργία όπως ο Φιλανδός Γίρκι Κάταϊνεν. Από οικονομικής πλευράς τουλάχιστον είναι εξασφαλισμένοι και με το παραπάνω. Οι σχετικές πληροφορίες από τις Βρυξέλες αναφέρουν:

Ο μισθός του επιτρόπου έχει καθοριστεί σε 24.374 ευρω το μήνα.

Υπάρχουν και τα «έκτακτα». Πρώτον, ένα εφ’ άπαξ 41.334, 40 ευρω για έξοδα εγκατάστασης. Δεύτερον, στην διάρκεια του έτους και κατά διαστήματα «συμπληρωματική ενίσχυση» η οποία κυμαίνεται από 8.266.88 ευρω ως 13.433.68 ευρω. Τρίτον, ένα «νεκρό κεφαλαίο» στην τράπεζα 20.667.20 ευρω για έξοδα μετεγκατάστασης όταν αποχωρήσει είτε για κάποιον λόγο μετακινηθεί.

Ο επίτροπος έχει την «διευκόλυνση» να λάβει δάνειο για αγορά κατοικίας από Βελγική τράπεζα με «χαριστικό επιτόκιο» (κυμαίνεται μεταξύ 6.5% και 8%).

Για κάθε μετακίνηση του ως μέλος αποστολής της Κομισιόν εκτός Βελγίου ταξιδεύει στην Ευρώπη business class και υπερατλαντικά είτε στην Ασία σε πρώτη θέση. Διαμένει σε ξενοδοχείο 5 αστέρων (η Κομισιόν πληρώνει τις τρεις πρώτες νύκτες) και έχει «έξοδα ημέρας» (per diem) 460 ως 610 ευρω.

Φυσικά, διαθέτει αυτοκίνητο με σοφέρ, έναν/μια οικιακή βοηθό και αν θέλει προσωπικό φρουρό – όλα με έξοδα της Κομισιόν.