Μια έκδοση-παρωδία της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Clarin κυκλοφόρησε στους δρόμους του Μπουένος Άιρες.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην οργάνωση νεολαίας La Campora, επικεφαλής της οποίας είναι ο Μάξιμο Κίρνσερ, γιος της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες και του τέως προέδρου Νέστορ Κίρσνερ.

Η πρωτοβουλία είχε σαν στόχο να διακωμωδήσει τη στάση των υποψηφίων για την προεδρία της χώρας έναντι των κερδοσκοπικών funds.

«Ο πρόεδρος Κόμπος πληρώνει κανονικά τους ‘γύπες’» είναι ο τίτλος, ο οποίος παραπέμπει στον τέως αντιπρόεδρο της Αργεντινής Χούλιο Κόμπος, ο οποίος διεκδικεί για τους ριζοσπάστες την προεδρία της χώρας.

Ο Κόμπος υπήρξε αντιπρόεδρος στην πρώτη θητεία της Κριστίνα Φερνάντες (2007-2011), ωστόσο, οι δύο τους έπαψαν να μιλούν από την πρώτη κιόλας χρονιά της συνύπαρξής τους.

Ο λόγος; Η στάση που κράτησε ο αντιπρόεδρος στη διαμάχη της κυβέρνησης με τους αγρότες για το ύψος της φορολογίας τους.

Υπάρχει και μια παραλλαγή του ίδιου εξωφύλλου με άλλο όνομα προέδρου: του Σέρχιο Μάσα, άλλοτε στελέχους και υπουργού των περονιστών και σήμερα ανεξάρτητου υποψηφίου.

Και μια τρίτη παραλλαγή με το όνομα του νυν κυβερνήτη του Μπουένος Άιρες, Μαουρίσιο Μάκρι, ορκισμένου πολιτικού αντιπάλου της προέδρου και επίσης υποψηφίου για την προεδρία, το 2015.

Από πάνω υπάρχει ένα άρθρο γνώμης, το οποίο υπογράφει ο Πολ Σίνγκερ, ο επικεφαλής του fund NML, o μεγαλύτερος ενδεχομένως αντίπαλος της νυν προέδρου.

Ο Σίνγκερ εμφανίζεται ως «νέος διευθυντής της YPF» και υπογράφει το άρθρο του, λέγοντας: «τέλος στις ανοησίες, ήρθε η ώρα της αλήθειας».

Δεν λείπει και το ποδόσφαιρο από το πρωτοσέλιδο: στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής εγκαινιάζεται ένας νέος θεσμός: «Κύπελο Τόμας Γκριέσα», όπως είναι το όνομα του 84χρονου αμερικανού δικαστή, ο οποίος δικαίωσε τα funds στη διαμάχη τους με την κυβέρνηση.

Ακόμα και η επιλογή της εφημερίδας δεν είναι τυχαία, καθώς η Clarin ανήκει στον Όμιλο Μέσων Ενημέρωσης που ασκεί δριμύτατη κριτική στην Κριστίνα Φερνάντες.

H Φερνάντες προσπαθούσε επί 5 ολόκληρα έτη να περιορίσει τη δύναμη του συγκεκριμένου Ομίλου, ψηφίζοντας νόμο που βάζει πλαφόν στις άδειες (τηλεοπτικές, ραδιοφωνικές και ψηφιακές) που μπορεί να έχει στην κατοχή του ένας Όμιλος.

Ο νόμος ψηφίστηκε το 2009, όμως ο Όμιλος της Clarin, είχε προσφύγει στα δικαστήρια κατά ορισμένων άρθρων.

Τελικά μετά από πολλές περιπέτειες, το Συνταγματικό Δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου, αλλά με συστάσεις για τον έλεγχο που ασκεί στα δημόσια μέσα.

Η έκδοση-παρωδία μοιράστηκε σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας και είχε ημερομηνία 11 Δεκεμβρίου 2015: η ημερομηνία κατά την οποία η Αργεντινή έτσι κι αλλιώς θα έχει νέο πρόεδρο.

«Αυτή η εφημερίδα είναι μια παρωδία για αυτό που είμαστε βέβαιοι ότι θα συνέβαινε στη χώρα, αν δεχόμασταν μια ευέλικτη στάση απέναντι στα κερδοσκοπικά funds. Αυτοί που προτείνουν μαγικές λύσεις το κάνουν κρύβοντας τις αληθινές συνέπειες του να δεχόμασταν αυτά που εκβιαστικά θέλουν να μας επιβάλλουν» αναφέρει η οργάνωση Campora στις μέσα σελίδες.