Ακόμα και η κατανάλωση πέντε αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα είναι ικανή να επιδράσει αρνητικά στην ποιότητα του σπέρματος των νεαρών ανδρών, υποστηρίζουν δανοί επιστήμονες. Ενώ προσθέτουν ότι, το αλκοόλ αυξάνει και τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ανοιχτή έκδοση της επιθεώρησης «British Medical Journal OPEN», ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 1.221 άνδρες, 18-28 ετών, που είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν την συχνότητα και ποσότητα των αλκοολούχων ποτών με την ποιότητα του σπέρματος. Κάθε άνδρας έπινε κατά μέσο όρο 11 ποτά την εβδομάδα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, όσο περισσότερο αλκοόλ έπινε ένας άνδρας, τόσο χειρότερη ήταν η ποιότητα του σπέρματός του, ως προς τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, την κινητικότητά τους, το μέγεθος και το σχήμα τους.

Ο συσχετισμός αυτός ήταν εμφανής ακόμα και σε άνδρες που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, δηλαδή περισσότερα από πέντε ποτά την εβδομάδα, ενώ ήταν σαφώς εντονότερη σε όσους έπιναν πάνω από 25 ποτά, εβδομαδιαίως. Οι άνδρες που έπιναν πάνω από 40 ποτά την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 33% λιγότερα σπερματοζωάρια και 51% λιγότερα φυσιολογικά, συγκριτικά με εκείνους που έπιναν ένα έως πέντε ποτά κάθε εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι, από τις αναλύσεις αίματος που έγιναν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί μεταβολές και στο επίπεδο των ανδρικών ορμονών. Συγκεκριμένα αυξάνει η τεστοστερόνη και μειώνεται η δεσμευτική σφαιρίνη φυλετικών ορμονών (SHBG).

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν κατά πόσο ο περιορισμός ή η αποχή από το αλκοόλ συντελεί σε αποκατάσταση της ποιότητας και ποσότητας του σπέρματος. Στο μεσοδιάστημα, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας να ελέγχουν πόσο αλκοόλ πίνουν, εφόσον επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Κίνδυνος λοίμωξης από HPV για όσους πίνουν

Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε επίσης στο «British Medical Journal OPEN» και πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, συσχετίζει το αλκοόλ με τον κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό των των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.313 ανδρών που υπηρετούσαν στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν ανά έξι μήνες σε ιατρικό έλεγχο, ώστε να εντοπιστούν τυχόν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων συσχετίζονταν πάντα με την καταναλισκόμενη ποσότητα αλκοόλ. Οι στρατιώτες που ήταν θετικοί στον ιό HPV κατανάλωναν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ, την ημέρα, συγκριτικά με εκείνους που δεν ήταν φορείς του ιού. Συγκεκριμένοι, οι πρώτοι έπιναν κατά μέσο όρο 4,52 γραμμάρια αλκοόλ καθημερινά, έναντι 3,13 γραμμαρίων της άλλης ομάδας.

Στο 25% των ανδρών με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ, το ποσοστό των φορέων HPV ήταν 68,9%, συγκριτικά με το 56,7% στο 25% των ανδρών με την μικρότερη κατανάλωση αλκοόλ. Τα αντίστοιχα ποσοστά ειδικά για τους τύπους του ιού που προκαλούν καρκίνο, ήταν 35,2% και 22,8%. Συνεπώς, οι ερευνητές εκτιμούν ότι όσοι έπιναν περισσότερο, είχαν και μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδήλωσης καρκίνου λόγω HPV.

Να σημειωθεί ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που το αλκοόλ σχετίζεται με λοιμώξεις. Στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι το αλκοόλ καθιστά το άτομο πιο ευάλωτο στην βακτηριακή πνευμονία, τη σηψαιμία, τη φυματίωση και την ιογενή ηπατίτιδα.