Eνας Ταλιμπάν καμικάζι πραγματοποίησε σήμερα το πρωί επίθεση αυτοκτονίας με στόχο λεωφορείο του στρατού στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας δέκα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για την τέταρτη σοβαρή επίθεση που εκδηλώνεται στην Καμπούλ από την Δευτέρα που ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος.

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα από επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο, ενώ δύο βόμβες που εξερράγησαν στα ανατολικά και στα δυτικά της πόλης χθες Τετάρτη στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους.

Και για τις προηγούμενες επιθέσεις την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα πολεμήσουν εναντίον του νέου καθεστώτος που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, ο ηγέτης τους μουλάς Ομάρ κάλεσε τους Αφγανούς να εξαπολύσουν τζιχάντ (ιερό πόλεμο) για να επιβάλουν την ισλαμική κυριαρχία στο Αφγανιστάν και χαρακτήρισε τις εκλογές «διαφημιστικό κόλπο».

Την Δευτέρα, ορκίστηκε ο νέος πρόεδρος της χώρας Άσραφ Γάνι ύστερα από μήνες πολιτικού αδιεξόδου σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Με βάση τους όρους συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ο Γάνι θα μοιραστεί την εξουσία με τον αντίπαλό του στην διεκίκηση της προεδρίας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της προεδρικής του θητείας, ο Γάνι υπέγραψε συμφωνίες για τον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που θα επιτρέψουν στα στρατεύματα να παραμείνουν και πέραν του 2014. Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν τις συμφωνίες κι ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας.