Tην ανάγκη ανάδειξης του τεράστιου πολιτιστικού πλούτου της χώρας, υπογράμμισε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, σημειώνοντας ότι «η πλειονότητα των τουριστών σήμερα επιθυμεί να επισκέπτεται περιοχές με υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα και έντονα στοιχεία τοπικού πολιτισμού».

Η υπουργός, η οποία ήταν ανάμεσα στους βασικούς ομιλητές στο «3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Πολιτισμό και τους Πολιτιστικούς Τομείς Παραγωγής» που διοργανώνεται από την UNESCO στη Φλωρεντία της Ιταλίας, από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου, επισήμανε ότι «σε μία εποχή προκλήσεων, ο πολιτισμός της κάθε χώρας μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων της ευημερίας, της κοινωνικής ένταξης και της συνοχής. Αυτό αφορά σε μεγάλο βαθμό και την Ευρώπη, ειδικότερα σήμερα, που βρίσκεται σε μία ιστορική φάση αναζητήσεων και αναδιατύπωσης των κοινών μας αρχών».
Η ίδια εστίασε στην ανάγκη συλλογικών δράσεων ώστε να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη, η ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς και η διατήρηση και προβολή της πολιτισμικής ταυτότητας κάθε περιοχής, προσθέτοντας ότι η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να βασίζεται στα κριτήρια της αειφορίας και στον απόλυτο σεβασμό στο φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Φλωρεντία, η κυρία Κεφαλογιάννη είχε γεύμα εργασίας με τη γενική διευθύντρια της UNESCO κυρία Ιρίνα Μπόκοβα, ενώ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Corriere della Sera» και στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑNSA.