Δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στη διαδικασία έναρξης ιατρικής ειδικότητας, σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου Υγείας. Αφορμή στάθηκε η πρόταση της Επιτροπής Εκπαίδευσης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), που θέτει ως προϋπόθεση τις πανελλαδικές εξετάσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι πτυχιούχοι της Ιατρικής Σχολής ειδικότητα.
Η αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ έχει επανειλημμένως υποβάλει τη συγκεκριμένη πρόταση, χωρίς ωστόσο να έχει βρει ανταπόκριση από τους υπουργούς Υγείας της τελευταίας 15ετίας.
Το φθινόπωρο του 1999 είχε κατατεθεί πρόταση στον πρώην υπουργό Υγείας κ. Λάμπρο Παπαδήμα από την Επιτροπή Εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ. Η πρόταση μιλούσε, μεταξύ άλλων, για εισαγωγή στην ειδικότητα του 10% του συνόλου των προκηρυσσομένων κατ’ έτος θέσεων με πανελλαδικές εξετάσεις, θεσμοθέτηση επιτροπών ελέγχου για κάθε ειδικότητα και συνεχή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευομένων καθ’ όλη τη διάρκεια της ειδικότητας, και καθιέρωση βιβλιαρίου εκπαιδευομένου στο οποίο θα αναγράφεται η πρόοδος του ειδικευόμενου γιατρού.
Η πρόταση είχε δημοσιευτεί στο κυριακάτικο φύλλο του «Βήματος»
Ανάλογη πρόταση κατατέθηκε και την άνοιξη του 2011, όταν υπουργός Υγείας ήταν ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ειδικότερα, αφορούσε την καθιέρωση ειδικών πανελλαδικών εξετάσεων για την έναρξη ειδικότητας, με απώτερο στόχο την κατάργηση της ισχύουσας λίστας και την ίδρυση Επιστημονικών Εταιρειών των ιατρικών ειδικοτήτων, στις οποίες θα αντιστοιχούσαν οι 41 κύριες ειδικότητες. Σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονταν οι ειδικότητες της Γηριατρικής και της Ιατρικής Γενετικής. Οι Επιστημονικές Εταιρείες θα είχαν σημαντικές αρμοδιότητες, όπως τη χορήγηση του τίτλου ιατρικής ειδικότητας και την εισήγηση για το αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευόμενων γιατρών.
Επίσης, προβλεπόταν η ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του ΚΕΣΥ, και η σύσταση Εκπαιδευτικών Κέντρων και αντίστοιχων Μονάδων για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων. Παράλληλα, θα καθιερωνόταν «βιβλιάριο εκπαίδευσης», για την καταγραφή της προόδου των ειδικευόμενων.
Οι υποψήφιοι που θα επιτύγχαναν στις εξετάσεις για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας θα βαθμολογούνταν ώστε να αξιολογούνται οι άριστοι. Η κλιμάκωση της βαθμολογίας θα ήταν «Καλώς», «Λίαν Καλώς» ή «Αριστα», με την αποφοίτηση των ειδικευόμενων.
Η πρόταση είχε δημοσιευθεί επίσης στο «Βήμα της Κυριακής» ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Φοιτητές της Ιατρικής είχαν ξεσηκωθεί, κάνοντας κατάληψη στο υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα η πρόταση να μείνει στα χαρτιά.