Με την επέμβαση της κυπριακής αστυνομίας ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής η αποβίβαση των 345 μεταναστών από τη Συρία από το κρουαζιερόπλοιο Salamis Filoxenia, οι οποίοι βρέθηκαν σε ακυβέρνητο σκάφος ανοιχτά της Πάφου. Αρχικά, οι μετανάστες αρνούνταν να αποβιβαστούν ζητώντας από τις κυπριακές αρχές να μεταφερθούν στον αρχικό προορισμό τους, την Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της κυπριακής κυβέρνησης κατέβαλαν εντατικές προσπάθειες, προκειμένου να πείσουν τους μετανάστες να αποβιβαστούν.

Οι διαπραγματευτές εξήγησαν, με τη βοήθεια διερμηνέα, στους μετανάστες ότι η παραμονή τους στο πλοίο συνιστά αδίκημα.

Πριν την επιχείρηση της αστυνομίας, μόνο 60 από τους μετανάστες είχαν συναινέσει να κατέβουν από το κρουαζιερόπλοιο.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας του πλοίου, Κίκης Βασιλείου, δήλωσε στο ΡΙΚ ότι η εταιρεία υποχρεώθηκε να ακυρώσει προγραμματισμένη κρουαζιέρα προς το Ισραήλ με 300 Ρώσους, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι 345 πρόσφυγες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εξέπεμψε σήμα κινδύνου εν μέσω θαλασσοταραχής και εντοπίσθηκε σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τις κυπριακές ακτές.

Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο κρουαζιερόπλοιο, όπου τους παρασχέθηκειατροφαρμακευτική περίθαλψη, φαγητό, νερό και γάλα στα μικρά παιδιά.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν, πλήρωσαν 6.000 ευρώ οι ενήλικες και 3.000 ευρώ τα παιδιά κατά άτομο τον καπετάνιο του πλοιαρίου που θα τους μετέφερε στη Σικελία.