«Στόχος είναι γίνει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) πρότυπο λειτουργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις, συνδεδεμένο με τα πανεπιστήμια της χώρας».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ύστερα από ευρεία σύσκεψη με τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής για την υποστήριξη της σχεδίασης του οργανωτικού πλαισίου του νέου ΙΓΜΕ.

«Και τη γνώση και την εμπειρία έχουμε, και θέλουμε να γίνει το Ινστιτούτο το σύγχρονο επιτελικό όργανο που επιθυμούμε» επισήμανε ο υπουργός, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την πρόθεσή του για χρηματοδότηση 50 υποτροφιών για μεταπτυχιακούς φοιτητές σε ελληνικά πανεπιστήμια, των οποίων οι σπουδές σχετίζονται με τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Ο υπουργός στην εισήγησή του, αναφέρθηκε σε πέντε βασικές προτεραιότητες για να μπορέσει το ΙΓΜΕ να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις σύγχρονες τεχνολογίες, την τεχνογνωσία και την εμπειρία των πανεπιστημίων, αλλά και τις καλές πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη.

Υπογράμμισε ότι «το ΙΓΜΕ είναι ο πιο καταρτισμένος σύμβουλος της πολιτείας πάνω σε θέματα γεωλογίας και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας και γι’ αυτό πρόκειται να εξασφαλίσει, όπως ανέφερε, και όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται για να λειτουργήσει απρόσκοπτα, μακριά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, ώστε να γίνει το καλύτερο ινστιτούτο της Ευρώπης».

«Ως επίσημος επιστημονικός μας σύμβουλος θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη χάραξη της στρατηγικής μας για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που βασίζεται στους ανθρώπους και το περιβάλλον» δήλωσε ο υπουργός.