Με έναν σχετικά σύντομο, αρκετά χιουμοριστικό και πολύ χαλαρωτικό λόγο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης σήκωσε την αυλαία της 20ής διοργάνωσης το βράδυ της Τετάρτης 17 Σεπτεμβρίου στην γεμάτη αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Ένα φεστιβάλ που περιέχει 241 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, (μάλιστα, οι 97 είναι ελληνικές) οι οποίες θα παιχτούν από την Πέμπτη 18 ως και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες ODEON ΟΠΕΡΑ 1 και 2, ΔΑΝΑΟΣ 1 και 2, ΙΝΤΕΑΛ και Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Ταινία έναρξης του φεστιβάλ το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής ήταν η αργεντίνικη «μαύρη» κωμωδία «Ιστορίες γι’ αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν που καθρεπτίζει την παράνοια της εποχής μας με ακραίο αλλά και πολύ κωμικό τρόπο. Ταινία λήξης σε πανευρωπαϊκή πρεμιέρα θα είναι το «Κορίτσι που εξαφανίστηκε» του Ντέιβιντ Φίντσερ.
Ο κ. Ανδρεαδάκης ανέτρεξε όχι μόνον στην 20χρονη ιστορία του φεστιβάλ και την 25χρονη του περιοδικού Σινεμά που το στηρίζει αλλά και στην ιστορία του κινηματογράφου που «στην πραγματικότητα αρχίζει την εποχή των σπηλαίων, όταν ο άνθρωπος ζωγράφιζε στους τοίχους χιλιάδες χρόνια πριν το κάδρο και οι τεχνικές του φωτός και της κίνησης διαμορφώσουν την έννοια «κινηματογράφος»».
Οι τρεις αυτές λέξεις –κλειδιά του κινηματογράφου, κάδρο –φως –κίνηση (frame –light –motion) ορίζουν επίσης τα θεμέλια της εφετινής διοργάνωσης και θα αναπτυχθούν περισσότερο σε μια διαδραστικού χαρακτήρα ψυχαγωγική –εκπαιδευτική εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου στην Τεχνόπολη.
Αμέσως μετά τον εναρκτήριο λόγο του κ. Ανδρεαδάκη αλλά και τις κινηματογραφημένες δηλώσεις της εκδότριας του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ κυρίας Μαρίας Μπόμπολα, ακολούθησε ένα μικρό φιλμ αναδρομής της ιστορίας του φεστιβάλ στο οποίο η μορφή του Γιώργου Τζιότζιου, ιδρυτή τόσο του φεστιβάλ όσο και του περιοδικού μόνον συγκίνηση μπορούσε να προκαλέσει σε όσους γνωρίζουν την πορεία του θεσμού στον χρόνο.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, ανάμεσα στους οποίους ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο σκηνογράφος Διονύσης Φωτόπουλος και οι ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα, Κωνσταντίνος Τζούμας και Δημήτρης Πιατάς.