Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι η Ελλάδα έχει και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου ως πυλώνας σταθερότητας, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου στη Μαδρίτη για να λάβει μέρος στην υπουργική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα και την Ανάπτυξη στη Λιβύη και την ευρύτερη Βόρεια Αφρική.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική παρουσία στη συνάντηση της Μαδρίτης αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειας της Αθήνας να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται ώστε να προωθήσει την εικόνα ενός «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου. Είναι σε αυτό το πλαίσιο της ανάδειξης του ελληνικού ρόλου που το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή και ανακοίνωση ότι στηρίζει πολιτικά τη συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών που επιδιώκουν να σχηματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην περίπτωση της Λιβύης βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά, διότι η Αθήνα έχει να επιδείξει έργο που αναβαθμίζει το προφίλ της. Ήδη από το 2011, η Ελλάδα δέχθηκε πάνω από 8.000 λίβυους τραυματίες και ασθενείς για περίθαλψη, ενώ συνεχίζει να στέλνει ιατροφαρμακευτικό υλικό στη βορειοαφρικανική χώρα. Παράλληλα, η χώρα μας διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στον απεγκλωβισμό χιλιάδων Ελλήνων και ξένων υπηκόων (κυρίως Κινέζων) από τη Λιβύη. Δεν πρέπει επίσης να λησμονείται ότι πολύ πρόσφατα η φρεγάτα «Σαλαμίς» κατάφερε να απεγκλωβίσει 186 έλληνες και ξένους υπηκόους από τη χώρα που έχει βυθιστεί στο χάος.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιμείνει στην άποψη ότι πρέπει να διατηρηθεί η ανεξαρτησία, η εθνική ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης, να στηριχθεί ο διαμεσολαβητικός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, να υπάρξει ισχυρή κεντρική κυβέρνηση με έλεγχο στο σύνολο της λιβυκής επικράτειας, καθώς και να ληφθούν μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το διογκούμενο κύμα παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.
Η κατάσταση στη Λιβύη χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα. Βυθίζεται πάλι σε ένα φαύλο κύκλο εμφύλιων συγκρούσεωνκαι βίας, που διαλύουν κάθε κεντρική κρατική δομή και βυθίζουν τη χώρα ολοένα και περισσότερο στο χάος. Παραστρατιωτικές ομάδες μάχονται για τον έλεγχο περιοχών, αλλά και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Λίβυης: τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας ανέρχονται σε 47 δισ. βαρέλια, ενώ το δυναμικό της σε φυσικό αέριο είναι μεγαλύτερο από αυτό της Αλγερίας. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους 150.000 εκτοπισμένους στη χώρα, η οποία επιπλέον έχει μετατραπεί σε βασική οδό παράνομης μετανάστευσης για την Ευρώπη.