Διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση στα τιμολόγια που έχουν ήδη εκδοθεί επί πιστώσει από ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας στους τουριστικούς οργανισμούς οι οποίοι πτώχευσαν, ενώ εκκρεμεί η εξόφλησή τους, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ).

Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2014 έχουν πτωχεύσει τουλάχιστον 13 ταξιδιωτικά γραφεία και στην επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Τσακίρης τονίζει την έντονη ανησυχία που επικρατεί για την «τεράστια ζημιά που προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό» η διαδοχική πτώχευση ρωσικών τουριστικών πρακτορείων (Windrose, Labirint, Solvex, South Cross κ.α.).

Ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία της επικράτειας, δεδομένου ότι πολλά από αυτά λειτουργούν με συμβάσεις αποκλειστικότητας με αυτά τα πρακτορεία. Από την άλλη σημειώνει ότι το ενδεχόμενο δικαστικής διεκδίκησης των απαιτήσεων, σύμφωνα με την άποψη έγκριτων νομικών, κοστίζει υπερβολικά και οι πιθανότητες δικαστικής ευόδωσης της διαδικασίας, είναι μηδαμινές.

«Πιστεύουμε ότι για λόγους ασφάλειας δικαίου και προκειμένου να επιβιώσουν οι ανωτέρω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, μετά από αυτήν την υπερβολική οικονομική ζημία τους, θα πρέπει να θεωρηθούν οι απαιτήσεις εκ των ανωτέρω τιμολογίων φορολογικά (και ουσιαστικά) επισφαλείς με άμεση ισχύ ώστε να μην κληθούν να καταβάλουν τους αναλογούντες φόρους εισοδήματος και προστιθέμενης αξίας, επί της αμοιβής που δεν πρόκειται να εισπράξουν», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
Στη Χαλκιδική η ζημιά υπολογίζεται στα 800.000 ευρώ έως ένα εκατ. ευρώ, εκτιμά ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος. Στην Κρήτη, οι μικρές μονάδες δείχνουν να είναι πιο εκτεθειμένες, όπως και τα ξενοδοχεία που ήταν περισσότερο εξαρτημένα από τη ρωσική αγορά, αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης και προσθέτει ότι ορισμένες μεγαλύτερες μονάδες είχαν εξασφαλίσει κάποια προπληρωμένα κρεβάτια. Παράλληλα, τα δωμάτια που έμειναν σε εκκρεμότητα από τη ρωσική αγορά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καλύφθηκαν από άλλες αγορές, επηρεάζοντας όμως τους τζίρους, καθώς τα συμβόλαια των Ρώσων ήταν ακριβότερα.
«Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, για να θεωρηθεί μια απαίτηση επισφαλής, θα πρέπει προηγηθεί σε βάρος του πτωχεύσαντος οργανισμού, τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Μια τέτοια απόφαση με αντιδίκους τους πτωχεύσαντες τουριστικούς οργανισμούς της Ρωσίας, χώρας εκτός Ε.Ε., είναι διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, πολύ ακριβή και τελικώς μάλλον ανέφικτη» αναφέρει ο πρόεδρος του ΞΕΕ και καταλήγοντας προτείνει: «στην περίπτωση της πτώχευσης ενός αλλοδαπού τουριστικού οργανισμού –πελάτη της ξενοδοχειακής επιχείρησης και εν προκειμένω των Ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων, να θεσπιστεί μια διαδικασία ώστε να βεβαιώνεται, κατά περίπτωση, με απόφαση ή έγγραφο του Υπουργείου Τουρισμού ή του Υπουργείου Εξωτερικών ή κοινό και των δύο Υπουργείων, η πτώχευση του οργανισμού, ώστε η επισφαλής απαίτηση να εξαιρείται από τα έσοδα του ξενοδοχείου και να εκπίπτει από το εισόδημα της χρήσης την οποία αφορά», καταλήγει ο κ. Τσακίρης.