Συμφωνία συνεργασίας με την China UnionPay (CUP), το μεγαλύτερο εκδότη καρτών στον κόσμο, υπέγραψε το πρωί της Δευτέρας η διοίκηση της Alpha Bank, δίνοντας τη δυνατότητα στους κινέζους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας να πραγματοποιούν αγορές και αναλήψεις μετρητών στα τερματικά (POS) και τα ATMs αντίστοιχα της ελληνικής τράπεζας.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης και ο εντεταλμένος γενικός διευθυντής και επικεφαλής του τομέα της καταναλωτικής πίστης Λεωνίδας Κασούμης, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της συγκεκριμένης συνεργασίας, σημειώνοντας πως θα ενισχύσει σημαντικά το τουριστικό προϊόν και θα στηρίξει την ελληνική οικονομία.
Ενδεικτικό των μεγεθών της κινεζικής αγοράς είναι το γεγονός ότι η China Union Pay διαθέτει άνω των 4,2 δισεκατομμυρίων κάρτες πληρωμών, οι οποίες γίνονται αποδεκτές σε περισσότερες από 140 χώρες.
Τις διεθνείς δραστηριότητες του κινεζικού ομίλου αναπτύσσει η θυγατρική του UnionPay International. Η συμφωνία που υπογράφηκε περιλαμβάνει την αποδοχή των καρτών UnionPay, τόσο στο δίκτυο των τερματικών POS των συνεργαζομένων με την Alpha Bank επιχειρήσεων, όσο και στο δίκτυο των ΑΤΜ της τράπεζας.
Με την αποδοχή των καρτών UnionPay, δίδεται η δυνατότητα στις συνεργαζόμενες με την Alpha Bank επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς, να διευρύνουν τον κύκλο εργασιών και την πελατειακή τους βάση, με ένα κοινό υψηλής συναλλακτικής συμπεριφοράς, το οποίο αυξάνεται με ταχύ ρυθμό σε ετήσια βάση.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ενημέρωση και ενεργοποίηση των δικτύων της τράπεζας για την εξυπηρέτηση των καρτών UnionPay έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν αναβαθμιστεί περί τα 3.000 – 4.000 POS στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και στα νησιά, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες οι κάρτες της UnionPay θα γίνονται αποδεκτές από το σύνολο των εμπόρων με τους οποίους συνεργάζεται η Alpha Bank.
Η διοίκηση της τράπεζας είναι αισιόδοξη για την ανάπτυξη των εργασιών από κατόχους καρτών UnionPay τα επόμενα χρόνια, διαβλέποντας την ανοδική τάση που εμφανίζει ο αριθμός των επισκεπτών από την Κίνα, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν τις καταναλωτικές συνήθειές τους.
Μόνο τυχαίο, σημειώνουν σχετικά, δεν είναι το γεγονός πως η πρώτη συναλλαγή με κάρτα εκδόσεως UnionPay πραγματοποιήθηκε σε γνωστό κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας και ήταν ύψους 8.000 ευρώ!