Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του εξερχόμενος της συνάντησης με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Δεν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά, ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε σχετικά.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «επίκεντρο της συζήτησης ήταν ο συντονισμός εθνικής προσπάθειας για οριστική και ασφαλής έξοδο από κρίση», ενώ συζητήθηκαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Αναφέρθηκε στην κούραση του ελληνικού λαού και στην ανάγκη του για άμεσα αποτελέσματα, ενώ έστρεψε τα πυρά του κατά ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «υπάρχει Εθνικός διχασμός γιατί η αντιπολίτευση έχει επιλέξει τον εύκολο ρόλο δημαγωγίας, παροχολογίας».

Και πρόσθεσε: «Εμείς επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων χειρισμών, ενώ το σωστό και δίκαιο είναι να έχουμε εθνική ενότητα και εθνική συστράτευση. Στα τελειώματα είναι τα δύσκολα: Εθνική διαπραγμάτευση και εθνικό καθήκον αλήθειας.

Όταν η κυβέρνηση λέει τις δύσκολες αλήθειες και η αντιπολίτευση λέει εύκολα ψέματα, η εικόνα είναι άνιση και ψευδή. Μπορούμε έτσι να αποπροσανατολίσουμε ως έθνος».

Οσον αφορά στην κατάσταση στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «οι ΚΟ έχουν υποχρέωση δημοκρατική να επικοινωνούν με τον λαό και αυτό κάνουν. Εμείς είναι εύκολο να υιοθετούμε όλα τα αιτήματα αλλά το θέμα είναι τι είναι εφικτό και τι μπορεί να οδηγήσει σε κατεδάφιση του οικοδομήματος που έχουμε κτίσει».

Έχουμε ανάγκη από ένα σύγχρονο κράτος, ένα σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο σημείωσε ερωτηθείς για την επικείμενη έλευση της τρόικας.

Δεν θα χαθούμε στις λεπτομέρειες ούτε θα ανοίξουμε λανθασμένα μέτωπα που δεν πείθουν την κοινωνία.

Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας γιατί έχουμε οφθαλμοφανή επιτεύγματα δημοσιονομικά αλλά και σημαντικά διαρθρωτικά».

Η προγραμματική συμφωνία περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου. Δεν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά, ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το σύνταγμα: συναίνεση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος αποχώρησε μετά την ενημέρωση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα δεδομένου και ότι ο κ. Βενιζέλος στο προσεχές διάστημα θα απουσιάσει από την Αθήνα, λόγω της συμμετοχής του ως εκπρόσωπος της χώρας μας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου αναμενόταν να περιστραφεί γύρω από τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και τα θέματα που άπτονται της κυβερνητικής ατζέντας καθώς επιστρέφει η τρόικα σε 10 ημέρες στην Αθήνα.

Τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι προβληματισμένοι από το κλίμα που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα κυρίως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αλλά και σε αυτήν του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ, όπου στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να προχωρήσουν σε κινήσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης -καθώς το προσεχές διάστημα θα πρέπει να ψηφιστούν και άλλα κρίσιμα νομοσχέδια και ρυθμίσεις-, ενώ αναμένεται να συμφωνήσουν για την ανάγκη στήριξης του υπουργού Οικονομικών.

Εν μέσω αυτής της πολιτικής έντασης, η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει όλες τις μνημονιακές δεσμεύσεις έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2015, κάτι που αναμένεται να υπενθυμίσει με πιεστικό τρόπο η τρόικα που επιστρέφει στις 25 Σεπτεμβρίου.