Η 11η Σεπτεμβρίου αποτελεί μέρα μνήμης για τους πολίτες της Χιλής, αφού εκείνη την ημέρα του 1973 οι Ένοπλες Δυνάμεις υπό τον Αουγκούστο Πινοτσέτ ανέτρεψαν τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Αλιέντε.

Οι φετινοί εορτασμοί βρίσκουν την Μισέλ Μπατσελέτ ξανά στην προεδρία. Επιπλέον, η κόρη του Αλιέντε, Ισαβέλ, είναι πρόεδρος της Γερουσίας. Είναι αυτή που πέρασε την προεδρική κορδέλα στην Μπατσελέτ πριν από λίγους μήνες, στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας.

Αλλά και η εγγονή του προέδρου Αλιέντε ασχολείται με τα κοινά. Η Μάγια Φερνάντες έκανε το ντεμπούτο της στην πολιτική σκηνή το 2012, όταν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος της πόλης Νιουνιόα, έστω και με μικρή διαφορά.

Η Μισέλ Μπατσελέτ επέστρεψε στην προεδρία με μια σαρωτική νίκη, έναντι της υποψήφιας της Κεντροδεξιάς, καταφέρνοντας να συσπειρώσει στο πρόσωπό την ευρύτερη Κεντροριστερά, αλλά για πρώτη φορά και το ΚΚ της Χιλής.

Υπήρξαν αρκετές αντιρρήσεις για την πρόεδρο, ιδίως από τη νεολαία. Η Καμίλα Βαγιέχο, εμβληματική μορφή των φοιτητικών κινητοποιήσεων του 2011 και 2012 και μέλος της νεολαίας του ΚΚ, είχε αρκετές επιφυλάξεις, αλλά τελικά πείστηκε να στηρίξει την Μπατσελέτ.

Εξελέγη βουλευτής, όπως και αρκετά ακόμα μέλη του φοιτητικού κινήματος.

Βασική προϋπόθεση για τη στήριξη ήταν να προωθηθούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε η Μπατσελέτ προεκλογικά: δωρεάν παιδεία, αλλαγή του φορολογικού συστήματος και συνταγματική αναθεώρηση, εφόσον το επιτρέψουν οι συσχετισμοί στο Κογκρέσο.

Σε αυτές τις προκλήσεις ήρθε ξαφνικά να προστεθεί και μία ακόμη: πριν από λίγες ημέρες σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε σταθμό του μετρό με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 άτομα.

Η Μπατσελέτ καταδίκασε έντονα την επίθεση, διαβεβαιώνοντας ότι η Χιλή είναι μια ασφαλής χώρα.

Το πρόβλημα για την ίδια, όπως τουλάχιστον σημειώνει ο ανταποκριτής της El Pais, δεν είναι καινούργιο, αφού πίσω από αυτές τις επιθέσεις κρύβονται ομάδες νεαρών που κινούνται στον αντεξουσιαστικό χώρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση ήταν σε αυξημένη επιφυλακή όλους αυτούς τους μήνες. Η δράση αυτών των ομάδων ήταν έντονη από τους προηγούμενους μήνες. Από τις αρχές του 2014 έχουν τοποθετήσει 29 εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ από το 2005 έχουν τοποθετήσει συνολικά 203, κυρίως σε ΑΤΜ.

Η επίθεση αυτής της εβδομάδας στο Μετρό δεν ήταν η πρώτη, αφού ανάλογη κίνηση είχε γίνει τον Ιούλιο. Τότε όμως έγινε σε ώρα που το μετρό ήταν άδειο. Τώρα, η επιλογή ήταν διαφορετική: χτύπησαν σε ώρα με κόσμο.

Οι ομάδες αυτές, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ισπανικής εφημερίδας, έχουν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο προφίλ και παρά το γεγονός ότι οι Αρχές γνωρίζουν ορισμένα πρόσωπα, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να προλάβουν κάποια επίθεση.

Η πρόεδρος, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι το θέμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία από εδώ και στο εξής.

Με αυτές τις προκλήσεις, η ίδια θα ηγηθεί των εκδηλώσεων που θα γίνουν στην πρωτεύουσα για να τιμηθεί η μνήμη του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

Απόστολος Ρουμπάνης