«Τα κοστούμια αφηγούνται ιστορίες για πρόσωπα, εποχές και βίους» είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνεται από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που εγκαινιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου.

Μακέτες θεατρικών κοστουμιών και κοστούμια, πρωτότυπες ενδυματολογικές κατασκευές καθώς και ντοκουμέντα, όπως φωτογραφίες και βίντεο από παραστάσεις και εικαστικές δράσεις που πραγματοποίησαν φοιτητές στο πλαίσιο μαθημάτων του κύκλου ενδυματολογίας του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ θα είναι το περιεχόμενο της έκθεσης που θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου.
Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη στο ευρύτερο κοινό του καλλιτεχνικού έργου των νέων σπουδαστών- δημιουργών της σκηνογραφίας- ενδυματολογίας του Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ.
Σ
την έκθεση θα παρουσιαστεί υλικό από διπλωματικές εργασίες ενδυματολογίας φοιτητών και αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου όπως, μεταξύ άλλων, των Ματίνας Ευθυμιάδου («Οι έξι γυναίκες του Ερρίκου του 8ου», 2013), Χριστιάνας Κοντοπούλου («Γυναικεία Πορτρέτα του Έντγκαρ Άλλαν Πόε», 2013) και Κατερίνας Βαφειάδη («Νάνος» του Παρ Λάγκερκβιστ, 2013-14).
Η έκθεση πλαισιώνεται επίσης με σκηνογραφικές εργασίες οι οποίες εκπονήθηκαν στα μαθήματα ζωγραφικής σκηνικού, υπό την επίβλεψη του διδάσκοντος, Στέργιου Πρώιου. «Φοιτητές – δημιουργοί του Τμήματος Θεάτρου διερευνούν τις αφηγηματικές δυνατότητες του θεατρικού κοστουμιού και τα «όρια» τα οποία θέτουν οι εικαστικές και κατασκευαστικές του αρχές» υποστηρίζουν οι διοργανωτές της Έκθεσης.
Την επιμέλεια της Έκθεσης έχει η Επίκουρη Καθηγήτρια Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας Τμήματος Θεάτρου του Α.Π.Θ., Χρύσα Μάντακα.
Μονή Λαζαριστών
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη
τηλ.: 2310589200, 6947898891
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή, ώρες 18.00-21.00