Τα συνθετικά ρούχα όντως βρομάνε περισσότερο

Ακόμα και οι πιο καθαριομανείς μπορεί να εκπέμπουν δύσοσμα αέρια έπειτα από μια σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο. Ειδικά αν φορούν ρούχα από πολυεστέρα.

Ακόμα και οι πιο καθαριομανείς μπορεί να εκπέμπουν δύσοσμα αέρια έπειτα από μια σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο. Ειδικά αν φορούν ρούχα από πολυεστέρα.

Φιλόξενα στα μικρόβια

Ερευνητές στο Βέλγιο και την Ολλανδία αναφέρουν στην επιθεώρηση «Applied and Environmental Microbiology» ότι οι πολυεστερικές ίνες είναι πιο φιλόξενες από το βαμβάκι στα μικρόβια που διασπούν τον ιδρώτα και προκαλούν δυσοσμία.
Οι εθελοντές της μελέτης κλήθηκαν να μυρίσουν φανελάκια από πολυεστέρα ή βαμβάκι τα οποία είχαν φορεθεί στο γυμναστήριο στη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης διάρκειας μιας ώρας. Τα ιδρωμένα ρούχα αφέθηκαν στο εργαστήριο να «επωαστούν» για 28 ώρες προκειμένου να προλάβουν τα βακτήρια να διασπάσουν τα λιπαρά οξέα του ιδρώτα.

Τα πολυεστερικά φανελάκια βρομάνε περισσότερο, διαβεβαίωσαν οι δοκιμαστές. Στη δεύτερη φάση της μελέτης, οι ίνες των υφασμάτων εξετάστηκαν στο μικροσκόπιο, και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια μικρόκοκκοι, οι κύριοι υπαίτιοι της ιδρωτίλας, αναπτύσσονται καλύτερα στον πολυεστέρα. Παραμένει ασαφές γιατί τα μικρόβια αναπτύσσονται καλύτερα στο συνθετικό ύφασμα, οι ερευνητές πάντως υποψιάζονται ότι η υγρασία παγιδεύεται ανάμεσα στις πολυεστερικές ίνες αντί να εξατμίζεται. Σε κάθε περίπτωση, τα βαμβακερά είναι μάλλον προτιμότερα για την αποφυγή δυσάρεστων οσμών.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk