Άμεση σύνδεση με το αποτέλεσμα των συνομιλιών της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής με την τρόικα στο Παρίσι έχει η επικείμενη ομιλία τουΑντώνη Σαμαράμεθαύριο Σάββατο, στα εγκαίνια της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Πρωθυπουργός είναι σε «ανοικτή γραμμή» με τους στενούς του συνεργάτες,Χρύσανθο ΛαζαρίδηκαιΣταύρο Παπασταύρου, που μετέχουν στην αποστολή μαζί με το υπουργικό κλιμάκιο, και ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στην γαλλική πρωτεύουσα.
Ο κ. Σαμαράς όμως με βάσει τις τελευταίες πληροφορίες έχει αποφασίσει, ανεξαρτήτως από το εάν θα υπάρξει συμφωνία ή ανοχή της τρόικας, στα πλαίσια του οδικού χάρτη που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ, να προαναγγείλει και συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις, οι οποίες κατά τον ίδιο είναι εντός του δημοσιονομικού πλαισίου και δεν δημιουργούν πρόβλημα στην εκτέλεση του προγράμματος και του προϋπολογισμού.
Εξάλλου, αυτό που προτάσσει στην παρούσα φάση ο Πρωθυπουργός είναι η άποψη ότι πρέπει και η κοινωνία να δει πραγματικά ότι κάτι αλλάζει και γι’ αυτό εκτιμάται από το επιτελείο του ότι τα μέτρα που θα εξαγγελθούν είναι πλήρως αιτιολογημένα με οικονομικά και κοινωνικά επιχειρήματα.
Προφανώς και ο Πρωθυπουργός, με βάσει το σχεδιασμό που υπάρχει, δεν θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, από το Κάρντιφ της Ουαλίας που θα βρίσκεται από σήμερα επί διήμερο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με «άδεια χέρια», καθώς ο βασικός στόχος είναι να αλλάξει στην κοινωνία και το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ και να αντιμετωπίσει παράλληλα και το σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν να αλλάξει το κλίμα σταδιακά με τις διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ που αναμένεται να ψηφιστούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.
Η ομιλία του κ. Σαμαρά που θα γίνει παρουσία, όπως ήταν αναμενόμενο και του πρώην πρωθυπουργούΚώστα Καραμανλή, θα οριστικοποιηθεί μετά τα μεσάνυκτα της Παρασκευής στο Μακεδονία Παλλάς, όπου και θα καταλύσει η κυβερνητική αποστολή. Ο κ. Σαμαράς, επιστρέφοντας από την Ουαλία θα έχει πολύωρη συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες για να ολοκληρώσει το κείμενο της ομιλίας που θα εκφωνήσει στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.
Ο ίδιος κρατάει κλειστά τα «χαρτιά» του για το εάν θα προχωρήσει σε εξαγγελίες του συνόλου πακέτουτων φοροελαφρύνσεωνπου διέρρευσαν κυβερνητικά στελέχη στα ΜΜΕ το προηγούμενο διάστημα ή θα γίνουν στοχευμένες ανακοινώσεις και κάποια μέτρα θα ανακοινωθούν αργότερα.
Ο Πρωθυπουργός παραμένει αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών στο Παρίσι, παρά την εμμονή της τρόικας, κυρίως του ΔΝΤ,να επαναφέρει το ζήτημα των ομαδικών απολύσεωναλλά και της αλλαγής του καθεστώτος για τιςαπεργίεςκαι να διαφωνεί με την ελληνική πρόταση να μην εκπληστηριάζονται ακίνητα στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας.