Τη διαβεβαίωση πως οι στόχοι και οι δεσμεύσεις της Ιταλίας για αποκρατικοποιήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ εντός του 2014 θα προχωρήσουν κανονικά παρέσχε στην οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24ore» ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι , ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν θεωρεί προτεραιότητα την πώληση μεριδίων των εταιρειών ενέργειας Eni και Enel.

Ο Ρέντσι αναφερόμενος στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων της Ιταλίας ύψους 40 δισ. ευρώ τόνισε πως οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν και ότι θα γίνουν σεβαστοί οι στόχοι συνολικά.

«Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την Eni και την Enel. Δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για να μειωθεί το ποσοστό του κράτους σε δύο εταιρείες που έχουν μεγάλες δυνατότητες και η τιμή των μετοχών τους μπορεί να αυξηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Ιταλία θα προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών, όμως ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι δεν θεωρεί προτεραιότητα την πώληση μεριδίων των εταιρειών ενέργειας Eni και Enel, δήλωσε ο ίδιος στην οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24ore»

Η κυβέρνηση, η οποία πασχίζει να διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία καθώς η οικονομία έχει πέσει και πάλι σε ύφεση, θα μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 20 δισ. ευρώ τον ερχόμενο χρόνο, δήλωσε σήμερα ο Ρέντσι προς την εφημερίδα. Η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να λάβει φέτος πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και μελετά έκτακτα μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο ανέρχεται σε 2 τρισ. ευρώ.

150.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών την επόμενη τριετία

Έως και 150.000 εκπαιδευτικούς στα επόμενα τρία χρόνια σχεδιάζει να προσλάβει η κυβέρνηση του Ρέντσι, σύμφωνα με το σχέδιο για τις αλλαγές στην παιδεία, το οποίο αναρτήθηκε την Τετάρτη στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης και φορά στις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις.

Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να καταργηθούν σταδιακά οι αναπληρωτές καθηγητές και να καλύπτονται οι πάγιες ανάγκες για προσωπικό με μόνιμες προσλήψεις.

Παράλληλα ο ιταλός πρωθυπουργός στη συνέντευξή του προς την εφημερίδα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει συνολικά 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της παιδείας και ότι το ποσό αυτό θα εξασφαλισθεί από περικοπές δαπανών από άλλους τομείς του δημοσίου.

Αναφερόμενος στις προαγωγές και τις αυξήσεις των μισθών των καθηγητών και δασκάλων, ο Ρέντσι κατέστησε σαφές ότι στόχος του είναι να συναρτώνται μελλοντικά με την παραγωγικότητα και την ικανότητα του καθενός και όχι να εξαρτώνται από την ημερομηνία πρόσληψης.

Στα κύρια σημεία της προτεινόμενης μεταρρύθμισης συμπεριλαμβάνεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των εκπαιδευτικών εκείνων που βοηθούν τα παιδιά τα οποία παρουσιάζουν κάποιες ιδιαιτερότητες, και χρήζουν ειδικής στήριξης, ενώ η ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση θέλει, παράλληλα, να αυξήσει και το ποσοστό των μαθητών που ολοκληρώνουν τον κύκλο φοίτησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ενίσχυση της δυνατότητας ταχείας πλοήγησης στο Διαδίκτυο και η μετατροπή των σχολικών συγκροτημάτων σε σημεία αναφοράς και συσπείρωσης για τους κατοίκους υποβαθμισμένων περιοχών είναι δυο ακόμη βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης της παιδείας που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση Ρέντσι.

Μέχρι το τέλος του χρόνου σχεδιάζεται να γίνει ανοικτός διάλογος με καθηγητές και μαθητές. Η οριστική έγκριση της μεταρρύθμισης προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2015.