«Ξεκινήσαμε ένα μαραθώνιο σήμερα, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Συζητήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι την Τρίτη η οποία διήρκεσε πάνω από 5 ώρες.
Σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματισθεί μαραθώνιος συναντήσεων με τους Υπουργούς που έχουν μεταβεί στη γαλλική Πρωτεύουσα.
Στο ερώτημα «αποδέχονται οι δανειστές μας τις θυσίες του ελληνικού λαού, καταλαβαίνουν…» ο κ. Χαρδούβελης απάντησε «οι συνομιλητές μας καταλαβαίνουν».
Ούτε ο κ. Χαρδούβελης ούτε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης απάντησαν σε ερώτηση αν ετέθη το θέμα των φοροελαφρύνσεων, όταν συνάντησαν τους εκπροσώπους του Τύπου τα μεσάνυχτα της Τρίτης,αμέσως μετά το πρώτο ραντεβού.
«Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις σήμερα και προσδοκούμε να συνεχίσουμε αύριο και με τους άλλους υπουργούς», δήλωσε από την πλευρά της τρόικας ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.
Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας των επαφών, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι παρουσιάστηκαν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 7μήνου του 2014.
Εντός των στόχων η ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή
«Είμαστε απόλυτα εντός στόχων» σημείωσαν οι ίδιες πηγές προσθέτοντας τα εξής: «Τέθηκε καθαρά από την ελληνική πλευρά η ανάγκη αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού και των επιτυχιών στην οικονομία που αποδείχθηκαν και αναγνωρίστηκαν από την άλλη πλευρά».
Σε ερώτηση ποιά ήταν η αντίδραση που υπήρξε στις ελληνικές θέσεις, η απάντηση στελέχους του ΥΠΟΙΚ ήταν ότι «αυτό λέμε εμείς και η τρόικα δεν έχει πάρει θέση».