Πόλεμο κατά του Facebook έχει κηρύξει ένας αυστριακός μεταπτυχιακός φοιτητής. Πρόκειται για τον Μαξ Σρεμς, ο οποίος οργάνωσε και ενορχήστρωσε την κατάθεση σε δικαστήριο της Βιέννης ομαδικής προσφυγής 25.000 χρηστών του Facebook, που ζητούν αποζημίωση για την εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων τους από το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο.

Ο Σρεμς είναι 26 ετών, είναι πτυχιούχος Νομικής και ετοιμάζει διδακτορικό με θέμα ασφαλώς την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η κατηγορία που προσάπτει στη γιγαντιαία εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι ότι δεν σέβεται την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών που ανταλλάσσουν μεταξύ τους οι 1,2 δισεκατομμύρια χρήστες του Facebook σε ολόκληρο τον κόσμο και ότι συνεργάζεται με το πρόγραμμα κατασκοπείας Prism, το οποίο χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο αυστριακός φοιτητής εξηγεί ότι πέτρα του σκανδάλου είναι η λειτουργία «Graph Search» του προγράμματος Prism. Πρόκειται για μια λειτουργία που επιτρέπει στις αμερικανικές υπηρεσίες να παρακολουθούν τα γραφόμενα των χρηστών του Facebook και σε άλλες ιστοσελίδες μέσω περίπου είκοσι φράσεων-κλειδιών που χρησιμοποιούν οι χρήστες, όπως είναι οι φράσεις «μου αρέσει» ή «θα ήθελα να».
Χρήστης και ο ίδιος του Facebook από το 2007, ο Μαξ Σρεμς θεωρεί ότι «οι Αμερικανοί εξαπατούν ανοικτά τους Ευρωπαίους όταν τους διαβεβαιώνουν ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων». Από τον Αύγουστο του 2011 που ξεκίνησε το δικαστικό του αγώνα κατά της αμερικανικής εταιρείας έχει πετύχει να λάβει έναν ηλεκτρονικό φάκελο με… 1.222 σελίδες που περιέχουν όλες τις πληροφορίες για το άτομό του που είχε κατά καιρούς δημοσιεύσει στο Facebook.
Και ο ίδιος ο Σρεμς εξεπλάγη από τον όγκο του φακέλου, καθώς ο ίδιος είχε ζητήσει απλώς και μόνο ένα απάνθισμα των αναρτήσεών του στο Facebook. Έκπληκτος αντελήφθη ότι «για τους γίγαντες του Διαδικτύου τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν το νέο πετρέλαιο: αυτό που θέλουν είναι να το αποκτήσουν και τίποτε άλλο».
«Έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον Μαξ Σρεμς για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει μέχρι τώρα», δηλώνει στη Figaro ο Γιόζεφ Ιρνμπέργκερ, εκπρόσωπος τύπου της Αυστριακής Πρωτοβουλίας για την Ελευθερία των Πολιτών στο Ιντερνετ (IfNf). Σημειωτέον ότι ο Σρεμς μόλις εξέδωσε τις μέχρι τώρα εμπειρίες του σε βιβλίο με τίτλο «Πάλεψε για τα προσωπικα δεδομένα».
Περί τα 60.000 άτομα είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να συμμετάσχουν στην ομαδική προσφυγή κατά του Facebook που κατέθεσε στη Βιέννη ο Σρεμς. Επέλεξε μόνο 25.000 επειδή ήταν πολύ δύσκολο και χρονοβόρο να ελέγξει την ταυτότητα όλων. Οι ενάγοντες ζητούν αποζημίωση μόλις 500 ευρώ έκαστος για τη βλάβη που υπέστησαν. Ίσως για να την εισπράξουν κάποια στιγμή. Διότι τι είναι 12,5 εκατομμυριάκια για τον δισεκατομμυριούχο κύριο Ζάρκεμπεργκ;