• Αναζήτηση
 • Εθνοκάθαρση από τζιχαντιστές στο Ιράκ καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

  Στοιχεία για συστηματική εκστρατεία εξόντωσης εθνικών αλλά και θρησκευτικών μειονοτήτων στο βόρειο Ιράκ από τους τζιχαντιστές έχει η Διεθνή Αμνηστία, όπως υποστηρίζει βάσει μαρτυριών που συνέλεξε από τις φλεγόμενες ζώνες.

  Στοιχεία για συστηματική εκστρατεία εξόντωσης εθνικών αλλά και θρησκευτικών μειονοτήτων στο βόρειο Ιράκ από τους τζιχαντιστές έχει η Διεθνή Αμνηστία, όπως υποστηρίζει βάσει μαρτυριών που συνέλεξε από τις φλεγόμενες ζώνες.

  Παράλληλα, ο ΟΗΕ αποφάσισε την σύσταση αποστολής που θα ερευνήσει τις ωμότητες που διαπράττουν οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους».

  Στην έκθεσή της με τίτλο «Η εθνοκάθαρση σε ιστορικές διαστάσεις», η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι έχει «ανατριχιαστικά στοιχεία αποδείξεις» για «μαζικές δολοφονίες» που έγιναν τον Αύγουστο στην περιοχή των βουνών Σινιάρ όπου ζούσαν πολλοί Γεζίντι. Στις 25 Αυγούστου η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι είχε κατηγορήσει τους τζιχαντιστές ότι διεξάγουν «εθνοτική και θρησκευτική κάθαρση» στο βόρειο Ιράκ.

  Επικαλούμενη «τρομακτικές» μαρτυρίες επιζώντων, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τους τζιχαντιστές για εγκλήματα πολέμου μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι συνοπτικές εκτελέσεις και οι συστηματικές μαζικές απαγωγές ανθρώπων που ανήκουν σε εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες του βορείου Ιράκ όπως οι χριστιανοί, οι σιίτες, οι Τουρκμένοι και οι Γεζίντι.

  Το Ισλαμικό Κράτος που δραστηριοποιείται επίσης και στη Συρία, ξεκίνησε στις 9 Ιουνίου μια μεγάλη επίθεση στο Ιράκ, καταλαμβάνοντας τεράστιες εκτάσεις γης, και εξαπλώνοντας τον τρόμο στον τοπικό πληθυσμό.

  Όπως αναφέρει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, δεκάδες άνδρες και αγόρια εκτελέστηκαν από τους τζιχαντιστές καθώς το Ισλαμικό Κράτος έχει μετατρέψει τις αγροτικές περιοχές των βουνών Σινιάρ σε «πεδία θανάτου (…), ως μέρος της βάρβαρης εκστρατείας του για να σβήσει όλα τα ίχνη των μη-Αράβων και των μη σουνιτών μουσουλμάνων».

  Δύο από τις πλέον φονικές επιθέσεις φέρεται να έγιναν στις 3 και 15 Αυγούστου, με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται σε «εκατοντάδες». Ένας από τους επιζώντες, ο Σάλεμ, είπε στα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας ότι κρυβόταν για δώδεκα ημέρες πριν καταφέρει να ξεφύγει -σε αυτό το διάστημα μπορούσε να ακούσει τα όσα συνέβαιναν.

  «Εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες» γυναικών και παιδιών που προέρχονται από τη μειονότητα των Γεζίντι απήχθησαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και «χιλιάδες» άνθρωποι εξαναγκάστηκαν σε προσφυγιά λόγω της κατατρομοκράτησης του πληθυσμού σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία.

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Κι όλα μοιάζουν… παραμύθι Η λεπτεπίλεπτη μελαχρινή γυναίκα περπατάει με αργά, νωχελικά βήματα. Τα μαύρα πλούσια μαλλιά της μόλις που αγγίζουν το κόκκινο... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk