Ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης μιλά στους Άρη Ραβανό και Αργ. Παπαστάθη για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Το πρόσωπο που θα προταθεί πρέπει να είναι κεντροδεξιάς κατεύθυνσης»

{{{ audio1 }}}

Για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Μπορεί ή δεν μπορεί η Βουλή να εκλέξει πρόεδρο; Κατ’ αρχήν μπορεί, διότι δεν βλέπω 120 τοποθετημένους απέναντι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την προεδρική εκλογή. Το δεύτερο είναι πως αυτή η Βουλή έχει φερθεί πάρα πολύ υπεύθυνα σε πολλές στιγμές και θεωρώ ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί μου που θα απορρίψουν την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ. Με συγχωρείτε πολύ, αλλά το πολίτευμα είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία και σ’ αυτό υπάρχει η αρχή πως η Βουλή αποφασίζει με απλή πλειοψηφία. Δεν υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία και η κυβέρνηση δεν θέλει 180 για να κυβερνήσει, αλλά θέλει 180 για να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, επειδή ο πρόεδρος είναι σύμβολο του Έθνους και πρέπει να εκφράζει ευρύτερες πολιτικοκομματικές συναινέσεις. Σωστά…

»Κι έρχεται μια πολιτική δύναμη που λέει ότι δεν την ενδιαφέρει αυτή η προσέγγιση, διότι διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης. Το ξέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία για να κυβερνήσει η κυβέρνηση. Δεν αυξήθηκε η πλειοψηφία και έρχεται ο κ. Τσίπρας και διαστρέφει τις συνταγματικές διατάξεις, κάνοντας αυτό που λέγεται «ετερογονία του σκοπού» και χρησιμοποιεί δηλαδή για άλλο σκοπό από αυτόν που έγιναν τις διατάξεις και ουσιαστικά εκτρέπει το Σύνταγμα και τις διατάξεις για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Και ζητάει να τον ακολουθήσουν οι βουλευτές; Εγώ σας λέω ότι δεν θα τον ακολουθήσουν, διότι θα σκεφθούν ώριμα. Θα δουν την πρόταση που υπάρχει, όποια και αν είναι αυτή, και θα τοποθετηθούν επί της πρότασης για πρόεδρο και όχι επί της αρχής, όπως το θέλει ο κ. Τσίπρας.

»Προσωπικά θα ήθελα ένα πρόσωπο από το χώρο της Κεντροδεξιάς. Αλλά σας λέω ότι επειδή αυτό το πρόσωπο εκφράζει ευρύτερες συναινέσεις, αυτό το πρόσωπο, από όποιο χώρο και αν προέρχεται, πρέπει να εκφράζει κάτι πάνω από τις πολιτικοκομματικές διαιρέσεις και να χτίζει συναινέσεις πλατύτερες από το χώρο όπου προέρχεται και πρέπει να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά απ’ όπου και αν προέρχεται. Χαρακτηριστικά διείσδυσης και ευρύτερης αποδοχής, όπως τα ορίζει ο συνταγματικός νομοθέτης. Δεν μπαίνω σε ονοματολογία. Λέω απλώς ότι όποιος και αν είναι, πρέπει να έχει τέτοια χαρακτηριστικά: διείσδυσης και ευρύτερης αποδοχής. Όπως τα ορίζει ο συνταγματικός νομοθέτης.»