Οι κινεζικές Αρχές εμπόδισαν την έναρξη του ετήσιου Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Πεκίνου, προκαλώντας την κατακραυγή όλων όσοι κατηγορούν το Κομμουνιστικό Κόμμα για συστηματική λογοκρισία, στα μίντια και στην τέχνη.
Αν και το Φεστιβάλ αντιμετώπιζε προβλήματα με τις Αρχές από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, το 2004 – οι διοργανωτές αναγκάζονταν από την κυβέρνηση να αλλάξουν τον χώρο των προβολών ή να τις πραγματοποιήσουν σε ιδιωτικούς χώρους – είναι η πρώτη φορά που διακόπτεται στα ένδεκα έτη του που διοργανώνεται αδιαλείπτως.
Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, περίπου 15 αστυνομικοί, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και άνδρες που φορούσαν πολιτικά και δήλωναν «αγρότες», στάθηκαν έξω από τα γραφεία των διοργανωτών του Φεστιβάλ, εμποδίζοντας τους καλεσμένους να εισέλθουν. Επίσης, η αστυνομία συνέλαβε τρεις από τους διοργανωτές του φεστιβάλ, τον κριτικό κινηματογράφου Λι Σιάντινγκ, τον εκτελεστικό διευθυντή Φαν Ρονγκ και τον καλλιτεχνικό του διευθυντή, Γουάνγκ Χονγκγουέι. Αυτοί κρατήθηκαν για πέντε ώρες και υπέγραψαν έγγραφα, στα οποία δεσμεύονταν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν το Φεστιβάλ. Επίσης, οι Αρχές έκοψαν το ρεύμα στους χώρους όπου επρόκειτο να διεξαχθεί το Φεστιβάλ.
«Δεν έρχονται απλώς οι δυνάμεις ασφαλείας και μας ενοχλούν. Είναι άνθρωποι της κυβέρνησης από πολλές διαφορετικές θέσεις, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί ή εμπορικοί αξιωματούχοι. Ξέρουν τα πάντα για τις δουλειές μας, αλλά δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για τις ταινίες που προβάλλουμε», δήλωνε πριν ένα μήνα ο Γουάνγκ.
«Μοναδικός στόχος του φεστιβάλ είναι να διευρύνουμε τους ορίζοντες των σπουδαστών κινηματογράφου, να τους μάθουμε πώς να σκέφτονται όσον αφορά στη ζωή και το σινεμά. Δεν έχουμε κάτι εναντίον του κομμουνιστικού κόμματος ή της ίδιας της Κίνας. Ακολουθούμε απολύτως διαφανείς διαδικασίες» είχε δηλώσει ο Φαν.