Ικανοποιημένοι από την Ελλάδα σε σχέση με ανταγωνιστικούς προορισμούς, αλλά λιγότερο σε σχέση με πέρυσι, είναι οι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα το φετινό επτάμηνο. Σε ποσοστό 84,1% διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης τουριστών(GlobalReviewIndex) το διάστημα Ιανουαρίου –Ιουλίου 2014, σε σχέση με αντίστοιχο δείκτη 81,1% ανταγωνιστικών προορισμών άλλων χωρών. Αντίστοιχα, στο 82,5% διαμορφώνεται και ο δείκτης ποιότητας –τιμής, σε σχέση με ποσοστό 80,5% των ανταγωνιστικών προορισμών.Την ίδια περίοδο ο δείκτης τοποθεσίας ανέρχεται σε ποσοστό 86,6%, εξυπηρέτησης 86,9% και φαγητού –ποτού 83,9%.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν ύστερα από την επεξεργασία 82.900ηλεκτρονικών σχολίων πραγματικών επισκεπτών που κατέλυσαν σεσταθμισμένο δείγμα 1.060 ξενοδοχείων της χώρας, όλων των κατηγοριών και τα οποία συγκρίθηκαν με αντίστοιχο δείγμα 486.300 ερωτηματολογίων αντίστοιχων προορισμών άλλων χωρών. Είναι διαθέσιμα στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) μέσω της νέας συνεργασίας με την εταιρία ReviewPro.

Δείκτες άνω του 80% θεωρούνται ικανοποιητικοί διεθνώς, υποδηλώνοντας θετική εμπειρία. Παρά τη θετική εικόνα όμως,παρατηρείται μικρή πτώση και των δύο δεικτών, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πιθανότατα λόγω της μεγάλης και απότομηςαύξησης της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα, αλλά και των εξαιρετικά υψηλών πληροτήτων στα καταλύματα.
Πιο συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης στο Global Review Index παρουσιάζουν οι Κυκλάδες, 88,7%, ενώ ακολουθεί η Ηπειρος με ποσοστό 87,9%, η Θεσσαλία με 85%, το Βόρειο Αιγαίο με 84,8%, η Κρήτη με 84,3%, η Πελοπόννησος με 83,8%, το Ιόνιο με 83%, η Μακεδονία με 82,8%, η Στερεά με 82,7%, η Θράκη με 82,3%, τα Δωδεκάνησα με 82,3% και η Αττική με 80,6%. Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα, πρώτα στην κατάταξη είναι τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων με ποσοστό 86,6% και ακολουθούν τα τεσσάρων αστέρων με 83,6%, ενώ τα τριών αστέρων ισοβαθμούν με τα καταλύματα ενός και δύο αστέρων, με ποσοστό 83% (αναλυτικά τα στοιχεία εδώ).
Από την άλλη οι ανταγωνιστές φαίνεται ότι κερδίζουν έδαφος. Προς την κατεύθυνση αυτή,ο ΣΕΤΕ επισημαίνει την ανάγκη ιδιαίτερα προσεκτικής τιμολογιακής πολιτικής για το 2015, περαιτέρω βελτίωσης του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών και επιτάχυνσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων στις δημόσιες υποδομές μας και στην καθαριότητα, εμπέδωσης και διατήρησης σταθερού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος.Σε επιμέρους δείκτες τοποθεσίας, εξυπηρέτησης και φαγητού-ποτού,η Ελλάδα κατά μέσο όρο δείχνει επίσης να προηγείται στα σχόλια των τουριστών, αν και υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ περιφερειών, προορισμών και κατηγοριών καταλυμάτων.
Ο δείκτης GRI τηςReviewProυπολογίζεται καθημερινά για κάθε ξενοδοχείο μέσω ανάλυσης των μεταβλητών που συνδέονται με τις αναρτήσεις σχολίωνπελατών σε εκατοντάδες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες σχολιασμού ξενοδοχείων και ιστοσελίδες OTAs (online travel agents –διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία). Επίσης λαμβάνει υπόψιν όχι μόνο τις ημερήσιες κριτικές, αλλά και τα ιστορικά δεδομένα των τελευταίων 365 ημερών δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στις πιο πρόσφατες κριτικές.
Με τησυνεργασία με τη ReviewPro, η οποία ξεκίνησε το 2014, ο ΣΕΤΕ θα μπορεί ναχρησιμοποιεί το βραβευμένο σύστημα online μέτρησης φήμης της εταιρείας, αναλύοντας και παρουσιάζοντας, σε τακτικά διαστήματα, έγκυρα και πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τους δείκτες ικανοποίησης επισκεπτών ανά προορισμό και κατηγορία καταλυμάτων.Συγκρίνοντας επίσης τα στοιχεία με αντίστοιχα άλλων προορισμών διεθνώς, δίνεται η δυνατότητα διαρκούς παρακολούθησης και ενημέρωσης του ανταγωνιστικού επιπέδου του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όπως την αντιλαμβάνονται οι επισκέπτες της χώρας και παρεμβάσεων για τη διαρκή βελτίωσή και ανάπτυξη του,το οποίο και αποτελεί κεντρικό στόχο του Συνδέσμου.Παράλληλα τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν από τοSETEIntelligenceγια στοχευμένες μελέτες, καθώς και για προωθητικές ενέργειες της Marketing Greece.