Την επιστροφή της τρόικας από τις διακοπές αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκείμενου να αποσπάσει την έγκριση των δανειστών για καταβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) σε επτά δόσεις έως τα τέλη Μαρτίου 2015.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) έκρινε πως αν ο φόρος επιμερισθεί σε επτά δόσεις, η τελευταία των οποίων θα καταβληθεί τον Μάρτιο του 2015, ακόμη και στην περίπτωση αυτή τα έσοδά του ΕΝΦΙΑ θα προσμετρηθούν στο 2014.

Η γνωμοδότηση της ΕΛΣΤΑΤ διευκολύνει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το σχετικό θέμα. Ενδεχόμενη επέκταση των δόσεων από τις 4 που προβλέπεται σήμερα σε 7 θα δώσει ανάσα στους φορολογουμένους και θα διασφαλίσει πως η εισπραξιμότητα του φόρου θα είναι καλύτερη από την αναμενόμενη.

Σημειώνεται πως στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί μεγάλη ανησυχία για τη διαρκή διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω των συσσωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων και ως εκ τούτου θεωρούν πως η αποπληρωμή του 40% του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015 θα βοηθήσει στον περιορισμό των φορολογικών χρεών.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει περιθώριο έως τις 26 Αυγούστου, οπότε θα ανοίξει το τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής, προκειμένου να προχωρήσει στις σχετικές συνεννοήσεις με την τρόικα και να εξαλείψει τα λάθη της πρώτης εκκαθάρισης που οδήγησαν σε υπέρμετρες επιβαρύνσεις. Κατά πληροφορίες εξετάζεται διαφορετική μεταχείριση για τα κενά και απρόσοδα διαμερίσματα, πρόσθετες απαλλαγές για ειδικές κατηγορίες φορολογουμένων και μειώσεις συντελεστών σε 4.000 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα.