Πυρά πυροβολικού έπληξαν για πρώτη φορά την Πέμπτη περιοχή κοντά στην ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Ντονέτσκ, καθώς πλησιάζει στην ουκρανική μεθόριο το ρωσικό κονβόι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό και 11 τραυματίες από οβίδες, χωρίς να είναι σαφές εάν τα πυρά προήλθαν από κυβερνητικές δυνάμεις ή αυτονομιστές.

Πολίτες του Ντονέτσκ βγήκαν από σπίτια και γραφεία μετά τις εκρήξεις. Οι εργαζόμενοι στο κυριότερο κτίριο του δήμου έσπευσαν στο κλιμακοστάσιο αφότου ήχησαν σειρήνες για να απομακρυνθούν από τους χώρους εργασίας τους. Λίγο αργότερα ακούστηκε ο συριστικός ήχος κι άλλων οβίδων και τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακόμη, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Reuters στην περιοχή.

Δύο οβίδες έπεσαν σε απόσταση 200 μέτρων από το ξενοδοχείο Park Inn Radisson, ένα από τα μεγαλύτερα στην πόλη, με αποτέλεσμα να σπάσουν παράθυρα. Μία οβίδα άνοιξε τρύπα στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, μία δεύτερη άνοιξε έναν μεγάλο κρατήρα σε ένα πεζοδρόμιο.

Σε μικρή απόσταση μπορούσε κανείς να δει ένα πτώμα καλυμμένο με ένα σεντόνι και λίμνες αίματος στο έδαφος.

Οργανώσεις αρωγής αναφέρουν ότι οι πολίτες στις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και δεν έχουν ηλεκτροδότηση, έπειτα από τέσσερις μήνες συγκρούσεων στις οποίες τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 2.000 έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι.

Μόνο τις τρεις τελευταίες ημέρες συγκρούσεων στην περιοχή του Ντονέτσκ έχουν σκοτωθεί κατά πληροφορίες τουλάχιστον 74 πολίτες και έχουν τραυματιστεί άλλοι 116.

Το διαμέρισμα της 54χρονης Λίλια Τσέλινα χτυπήθηκε την Πέμπτη από οβίδα. «Μπήκε κατευθείαν στο διαμέρισμα. Δόξα τω Θεώ δεν ήμουν στην κουζίνα» είπε. «Ο άντρας μου μού έλεγε ότι δεν θα χτυπήσουν ποτέ οβίδες το σπίτι μας, [ότι θα πλήττονταν] μόνο μεγάλα κτίρια. Αλλά δείτε τι έγινε».

Μία άλλη κάτοικος είπε ότι τις οβίδες τις έριξαν αυτονομιστές. Αντίθετα, ένας ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος των αυτονομιστών, ο Novorossiya («Νέα Ρωσία») ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν στόχους σε διάφορες περιοχές του Ντονέτσκ.

Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε καθώς η οχηματοπομπή των ρωσικών φορτηγών που μεταφέρουν 2.000 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια πλησιάζει προς ελεγχόμενο από τους αυτονομιστές μεθοριακό πέρασμα στο Λουχάνσκ, αν και επικρατεί διαρκής σύγχυση σχετικά με τον τελικό προορισμό του κονβόι.

Η Μόσχα απορρίπτει ως «παράλογες» τις κατηγορίες του Κιέβου ότι το κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την αποστολή στρατιωτικών εφοδίων στους φιλορώσους αυτονομιστές.

Ωστόσο, η ουκρανική κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να επιτραπεί η διέλευση της αυτοκινητοπομπής από τα σύνορα χωρίς να επιθεωρηθεί το φορτίο από διεθνείς παρατηρητές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας συνομίλησαν την Πέμπτη, στο πλαίσιο «συνεχιζόμενων εντατικών επαφών» -όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών- ανάμεσα στις δύο πλευρές και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι δύο υπουργοί «συζήτησαν πρακτικά θέματα που αφορά την άμεση πραγματοποίηση της πρωτοβουλίας να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της νοτιοανατολικής Ουκρανίας».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι παραιτήσεις ηγετικών στελεχών των φιλορώσων αυτονομιστών.

Την Πέμπτη παραιτήθηκε ο Βαλερί Μπολότοφ, ηγέτης των αυτονομιστών στην περιοχή του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσε την παραίτησή του επειδή, όπως είπε, έχει τραυματιστεί και δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τα καθήκοντά του.

Σε δηλώσεις του που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση, ο Μπολότοφ είπε ότι στη θέση του θα αναλάβει καθήκοντα ο «υπουργός» Άμυνας της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας της Λουχάνσκ» ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι.

Παράλληλα παραιτήθηκε και ο στρατιωτικός διοικητής των αυτονομιστών Ιγκόρ Στρέλκοφ, ανέφερε η ιστοσελίδα της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ντονέτσκ. Ο Στρέλκοφ θα αντικατασταθεί από τον Βλαντιμίρ Κονόνοφ.

Τις πληροφορίες ανακοίνωσε ο πρώην «πρωθυπουργός» του Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Μποροντάι, απορρίπτοντας, πάντως, πληροφορίες που κάνουν λόγο για τραυματισμό του Στρέλκοφ.

Πρόκειται για το τρίτο υψηλόβαθμο πρόσωπο στην ηγεσία των αυτονομιστών που παραιτείται την τελευταία εβδομάδα.

Οι παραιτήσεις ότι τόσο οι κυριότερες οργανώσεις των αυτονομιστών στο Λουχάνσκ όσο και το Ντονέτσκ υφίστανται αλλαγές στην ηγεσία τους. Στις 7 Αυγούστου, ο Αλεξάντερ Μποροντάι, ο «πρωθυπουργός» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε την παραίτησή του.